1 milliárd Android-készülék válhat hackerek áldozatává

Written by on 2020. 03. 07

Hackertámadások veszélyeztetnek több, mint egymilliárd Android-készüléket. A régebbi eszközöket már nem védik a biztonsági frissítések.

A sérülékenység következtében felhasználók milliói ki vannak téve az adatlopásnak, váltságdíj-követelésnek és más rosszindulatú támadásoknak. Annak, aki 2012-ben, vagy azelőtt kiadott Android-telefont használ, különösen aggódnia kell.

A Google adatai szerint az Android-felhasználók 42,1 %-a még mindig az operációs rendszer 6.0-ás, vagy annál is régebbi verzióját használja. Az Android biztonsági közleménye szerint 2019-ben nem álltak rendelkezésre biztonsági frissítések a 7.0 alatti verziók számára.

A Which? nevezetű oldal, ami lefolytatta a témában kapcsolatos kutatásokat, összegezte az eredményeket és arra a következtetésre jutott, hogy ötből két felhasználó már nem kapja meg a szükséges frissítéseket.

A Which? ezután tesztelt 5 telefont:

  • egy Motorola X-et
  • egy Samsung Galaxy A5-öt
  • egy Sony Xperia Z2-t
  • egy LG / Google Nexus 5-öt
  • és egy Samsung Galaxy S6-ot.

Arra kérte az AV Comparatives vírusirtó szervezetet, hogy fertőzzék meg őket malware-ekkel (rosszindulatú szoftverekkel). Ez az összes vizsgált telefonon sikeres volt, néhányon több fertőzést is okozva. A Which? megjegyezte, hogy eredményeit megosztotta a Google-lel, ám a technológiai óriás nem adott megnyugtató választ arra, hogy vannak-e tervei azon felhasználók segítésére, akiknek eszközei már nem támogatottak.

Mi az, amit tehetünk?

Ha Android-készüléked több, mint 2 éve jelent meg, nézd meg, hogy lehet-e újabb verzióra frissíteni az operációs rendszerét. Ha erre nincs lehetőség és az Android 4, vagy annál régebbi verzióval rendelkezik a telefon, a készülék veszélyben lehet. Ebben az esetben vigyázni kell a gyanús SMS üzenetekkel és érdemes óvakodni a Google Play áruházon kívüli programok letöltésétől. Javasolt egy vírusirtó alkalmazás letöltése a telefonra, ám észben kell tartani, hogy a régebbi telefonok esetében a lehetőségek korlátozottak.

Forrás: BBC


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió