10 elgondolkodtató tény Nina Simone-ról

Written by on 2018. 07. 30

Nina Simone idén lenne 85 éves. Nem csak a zenei munkássága volt különleges. A hírnevét arra használta fel, hogy társadalmi ügyek szószólója legyen. „Hiszem, hogy a nők nagy szerepet játszanak abban, hogy megnyissák a megértés ajtóit a világnak” – mondja a Strange Fruit című dalszöveg. Bár a magánéletét szigorúan rejtegette, az a néhány dolog, amit tudunk róla, egy jól leélt életről árulkodik, amely máig hat.

1.       A Nina Simone csak művésznév volt

Az énekes Eunice Waymon néven született 1933 február 21-én. 21 éves korában az Észak-Karolinai lány viszont egy másik néven jelent meg egy fellépésen.  Abban reménykedett, hogy ha más nevet használ, az édesanyja nem tudja meg, hogy titokban színpadra áll. A „Nina” becenevet az akkori barátja adta neki, a „Simone” nevet Simone Signoret, az egyik kedvenc énekesnője inspirálta.

2.       Egyszerű kezdetek

Komoly oka van annak, hogy az énekesnő zenéjének gospel-szerű hangzása van. Simone, egy metodista ministráns és kántor lánya – gyakorlatilag a templomban nőtt fel és hallás alapján tanult meg zongorázni három évesen. Tyronban, az otthonában kezdett, ahol gospeleket, himnuszokat és klasszikus zenét játszott az Öreg Szent Lukács gyülekezetben, ahol az édesanyja szolgált. Amikor Simone 2003-ban meghalt, ugyanebben a temetőben helyezték végső nyugalomra.

3.       Nagyon olvasott volt…

Simone, aki évfolyamelsőként végzett a gimnáziumi osztályában a Julliard School of Musicban folytatott tanulmányokat egy rövid ideig, mielőtt jelentkezett a Philadelphiai Curtis Zenei Intézetbe. Sajnos a jelentkezését elutasították. Évekig azt gondolta, hogy az elutasítás oka a bőrszíne volt. Vladimir Sokoloff, a felvételi bizottság tagja viszont azt állította, hogy „ennek semmi köze nem volt a hátteréhez.” Simone erre gúnyos nevetéssel válaszolt. Két nappal az énekesnő halála előtt az iskola tiszteletbeli diplomát adományozott neki.

4.       …amit diplomák bizonyítanak

Simone, aki szerette, ha „Dr. Nina Simone” -nak szólítják, két további, szintén tiszteletbeli diploma tulajdonosa volt. Az egyiket a Massachusettsi Amherst Egyetem, a másikat a Malcom X főiskola adományozta neki.

5.       A karrierje az aktivizmusra alapul

12 évesen Simone nem volt hajlandó többet játszani a templomban, mivel a szüleinek a terem hátuljában volt csak szabad leülnie. Ettől kezdve a lány a művészetét arra használta fel, hogy fényt gyújtson a fejekben. Rengeteg dala, főleg a ’60-as évekből, például a ’Mississippi Goddam”, „Why (The King of Love is Dead)” és a „Young, Gifted and Black” a korszak rasszista igazságtalansága ellen szólnak.

A viselkedése nem aratott osztatlan sikert. A népszerűsége ingadozott, voltak helyek, ahol fellépni sem engedték, de ő tovább dolgozott, még az Emberi Jogi Mozgalommal is.

1997-ben egy interjúban azt mondta: „Én jó okkal vagyok lázadó.”

6.       A leghíresebb dalát betiltották

A „Mississippi Goddam” című, 1964-es himnusz megírása Simone-nak csak körülbelül 20 perc és egy óra közötti időbe telt, de olyan hatást váltott ki, amelyik a mai napig is érezhető. Amikor megírta Simone-nak éppen elege volt a rasszista villongásokból. Medgar Everst, a Mississippi születésű polgári jogi aktivistát a saját szülővárosában lincselték meg 1963-ban. Ugyanebben az évben a Ku Klux Klan tagjai bombát robbantottak a birminghami baptista templomban, ennek eredményeképpen pedig 4 fiatal, fekete lány veszítette az életét. Simone mérgében tollat és ceruzát ragadott és leült a zongorához, hogy feldolgozza az érzelmeit.

„Alabama felbosszantott, Tennesse elvett tőlem mindent, és mindenki tud az átkozott Mississippiről” -énekelte.

Sokak szerint az északi rádiók azért tiltották be a számot, mert a címében szerepelt az „Átkozott” szó. De a legtöbben úgy gondolják, hogy a tartalom volt, ami kettétörte a felvétel sikerét.

7.       Sosem került a slágerlisták első helyére

Nina Simone-nek több, mint 40 albuma jelent meg az évtizedeket átívelő karrierje során minden stúdió albummal, élő felvétellel és improvizációval együtt. Ezekkel 15 Grammy jelölést szerzett, de az első, és legnagyobb sikert elért dala is csak az amerikai R&B listák második helyéig jutott, 1959-ben. A dalai mégis olyan szerzőket inspiráltak, mint Aretha Franklin vagy Roberta Flack.

8.       A stílusával is a mondanivalóját erősítette

Fejet fedő sálak, fényes ékszerek, földet söprő uszályok… Simone előszeretettel használta a stílusát arra, hogy emlékezetessé tegye a fellépéseit. 1967-ben egy éven keresztül majdnem minden fellépésén egy rózsaszín, hálós kötésű ruhát viselt, alatta testszínű alsóruhával. Nem csak meztelennek akart látszani. Azt szerette volna, ha az emberek a kinézete miatt is emlékeznek rá. „Ettől könnyebb volt nekem” – mondta.

9.       Sok otthona volt

New York city, Libéria, Barbados, Anglia, Belgium, Franciaország, Svájc, Hollandia – ezek mind olyan helyek voltak, amelyeket Simone az otthonának nevezett. Végül dél-franciaországi otthonában halt meg, a hamvait pedig több afrikai országban is elszórták.

10.   Volt egy híres „belső köre”

Simone közeli viszonyt ápolt a drámaíró Lorraine Hansberryvel. Hansberry halála után Simone neki ajánlott a „To Be Young, Gifted and Black” című számát, amelyiknek a címe megegyezik Hansberry egyik darabjáéval. Simone rövid időre David Bowie-val is barátságot kötött, aki minden hónapban áthívta tanácsért és segítségért.

Kép: Flickr.com

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió