10 tipp a specifikus Google kereséshez

Written by on 2020. 01. 17

A Google néhány másodpercen belül milliónyi találatot dob ki nekünk arról a kifejezésről, amelyre rákerestünk. Viszont olyan találatokat is megjelenít, amelyek nem feltétlenül szükségesek számunkra. Vannak olyan specifikus kifejezések, jelek és szavak, amelyeket, ha hozzáteszünk a kereséshez, akkor rengeteg felesleges keresési eredményt kizárhatunk. Ha valaha is küzdöttél a megfelelő találatok megtalálásáért, íme néhány tipp a Google-képességeid javításához.

1. Zárj ki kifejezéseket mínuszjellel

Szeretnél bizonyos kifejezéseket kizárni a keresési eredményekből? Használd a (-) szimbólumot, hogy kizárd az összes kifejezést, amelyeket nem akarsz látni a találatok között. Pl. ha azt írod be, hogy legjobb alkalmazások – android, akkor a Google csakis olyan találatokat jelenít meg, amelyek nem érintik az Android alkalmazások körét.

2. Használj idézőjelet a pontos sorrend megtartásához

Pl. a “Jazzy rádió mai műsora” keresés csak olyan találatokat fog eredményezni, amelyekben ez a 4 szó pontosan ebben a sorrendben jelenik meg. Viszont, ha idézőjel nélkül írod be ezt a 4 szót, akkor az összes olyan találatot is megjeleníti a Google, amelyben ez a 4 szó bármilyen formában megtalálható.

3. Keress kapcsolódó webhelyeket

Mindannyiunknak vannak kedvenc weboldalai, amelyeket nagyon szeretünk, de néha kell egy kis változatosság. Ha ötleteket szeretnél, hogy milyen kedvencedhez hasonló weboldalak találhatóak a weben, csak írd be a kedvenc weboldalad elé azt, hogy related:.

4. Keresés egy adott intervallumon belül

Csak a legfrissebb híreket keresed egy adott témában? Előszöris a képen látható módon nyomj rá az “Eszközök”-re, majd a “Bármikor” fület nyisd le, hogy be tudd állítani azt az időintervallumot, amin belülre le szeretnéd szűkíteni a keresést.

5. Használd a Google-t számológépként

Ki gondolta volna, hogy a Google számológépként is remekül funkcionál? Ha pl. beírod a keresőbe, hogy 35+7, akkor ki fog adni egy számológépet, amelybe már be is van írva a válasz. Viszont nem csak a legegyszerűbb képleteket tudja megoldani, hanem függvényeket is képes ábrázolni: ha beírod azt, hogy sin(x)/(y*-3)akkor a Google megoldásként kidob egy 3D-s grafikont.

6. Használd a Google-t valutaváltóként

Ha kíváncsi vagy, hogy dollárban kifejezve mennyi 1500 Ft, csak írd be Google-be, hogy “1500 forint Amerikában”, és már ki is adja az eredményt, hogy jelenleg 4,96.

7. Keresés kép alapján

A Google egyik legjobb funkciója, hogy kép alapján is lehet keresést folytatni. Csak annyi a feladat, hogy rá kell nyomni a képen látható fényképezőgép ikonra, majd kiválasztani gépünkről azt a fájlt, amire rá akarunk keresni. Feltöltjük a képet, és a Google már ki is dobja a kapcsolódó találatokat.

8. Kérd meg a Google-t, hogy definiálja a szavakat

Ha nem vagy tisztában egyes angol szavak jelentésével, viszont nem akarsz szótárt használni, kérd meg a Google-t, hogy definiálja neked a kívánt szót angolul. Ezt úgy tudod megtenni, hogy beírod az általad nem értett szót, és elé odaírod a define kifejezést.

9. Tudd meg, mennyi az idő egy másik országban

A Google meg tudja mondani pillanatokon belül, hogy éppen mennyi az idő az általad keresett országban. Csak annyi a feladatod, hogy a kívánt ország elé beírod azt, hogy idő, és már ki is adja, hogy az adott országban hány óra van éppen.

10. Tudd meg, milyen az időjárás egy adott helyen

Ugyanolyan egyszerű dolgod van, mint a 9-es pontnál, csak itt idő helyett az időjárás kifejezést kell használnod, hogy megtudd a jelenlegi időjárást a világ bármely pontján.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió