100 éve távoli népcsoportokkal is lehetett találkozni a Fővárosi Állatkertben

Written by on 2021. 02. 23

Az 1800-as évek végén az állatok mellett mást is megnézhettek azok, akik ellátogattak a Fővárosi Állatkertbe. Az állatkert elkerített területein “néprajzi mutatványok” során távoli népcsoportok mutatkoztak be, ami hasonló szenzáció volt abban az időben, mint az egzotikus állatok.

Hamburg, Németország

A tizenkilencedik században sorra nyíló állatkertekhez és természettudományi múzeumokhoz a kor embere szerint hozzátartoztak az afrikai bennszülöttek is, így Európa legtöbb nagyvárosának  állatkertjeiben is találkozhattak az emberek otthonukból kiszakított bennszülöttek csoportjával, akik állandó vagy ideiglenes látványosságként szerepeltek egy-egy állatkertben, vagy akár csak egy város főterén.

Serák Károly – aki több mint harminc éven át vezette az intézményt (1873–1906) – rendbe akarta tenni a pénzügyi helyzetet, ezért rengeteg komédiást, mutatványost alkalmazott. Vezetése alatt az Európában „emberbemutatókkal” turnézó Carl Hagenbeck néprajzi látványosságait is műsorra tűzték: 1884-től kezdve a hajdani állatkereskedő „néprajzi mutatványai” szórakoztatták a közönséget. E mutatványok során távoli népcsoportok mutatkoztak be, ami hasonló szenzáció volt abban az időben, mint az egzotikus állatok. Első alkalommal szingalézek jöttek 20 idomított elefánttal, de a nagyközönség megismerkedhetett a lappokkal és a sziúkkal is. Mivel a bevételek növekedtek, a vezetőség már arra is gondolhatott, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójára méltóképpen felkészülhessen.

Az Állatkert főbejárata a századelőn

Az új látványosságokat az emberek nagyon könnyen elfogadták, hiszen betekintést nyerhettek egy idegen, tőlük távol álló kultúrába. 1896-ban a látogatószám és a bevételek minden eddiginél magasabbra rúgtak. Ekkor egy teljes afrikai törzset is az állatkertbe költöztettek, mely nagy látványosság volt a maga idejében. Az állatkert millenniumi “nagy dobásáról” a Vasárnapi Újság így számolt be:

Ruházatuk mindössze egy tarka szövetű lepel, testük egy része mindig kilátszik. Van tehát mód tanulmányozni testalkatukat s ez már magában is megérdemli az 50 krajcárnyi belépti díjat. Fokozza a látvány becsét a határozott esztétikai élvezet. Szebb idomokat alig lehetne találni.”

Források: 1 2

 

Jazzy Lexikon minden hétköznap 10:00 és 16:00 között; hétvégén 13:00 és 16:00 között, a 90.9 Jazzy-n.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió