105 éve született Frank Sinatra, az “Öreg Kékszemű”

Written by on 2020. 12. 12

Százöt éve, 1915. december 12-én született Frank Sinatra, többszörös Grammy- és Oscar-díjas amerikai énekes, zenész, filmszínész, egy nemzedék bálványa, akit egyszerűen csak “A Hangként” (angolul: The Voice), vagy mint az „Öreg Kékszemű” (Ol’ Blue Eyes) emlegettek.

New Jersey államban, Hoboken városában látta meg a napvilágot szicíliai bevándorlók egyetlen gyermekeként. 16 évesen apja bárjában énekelt, már ekkor hatalmas sikere volt, főként a nők körében. A Hoboken Four elnevezésű együttessel megnyert egy rádiós tehetségkutató versenyt, majd szerződést kaptak és országos turnéra indultak.

A ‘40-es években pályája kezdett meredeken ívelni felfelé, hangját egyre gyakrabban lehetett hallani a rádióállomásokon. Az ‘50-es évekre vesztett népszerűségéből, de amikor 1954-ben megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Most és Mindörökkében nyújtott alakításáért, ismét reflektorfénybe került. Az ‘50-es, ‘60-as években a Rat Pack néven ismertté vált előadóművészek frontembere volt, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és Joey Bishop társaságában.

1960-ban megalapította saját lemezkiadó cégét, a Reprise Recordsot. Világkörüli turnéra indult, tv-showkban szerepelt. Legnagyobb slágerei ekkor születtek, pályafutásának talán legnagyobb sikere, a My Way 1969-ben jött ki. A ’70-es és ’80-as éveket koncertezéssel töltötte, de újabb lemezei is jelentek meg. 1994-ben életmű Grammy-díjat kapott, 1995-ben még megjelent a nyilvánosság előtt. 1998. május 14-én hunyt el Los Angelesben, egy szívrohamban.

Frank Sinatrának élete során 4 felesége és megannyi szeretője volt. “Az igazat megvallva, doktori címem kéne, hogy legyen a nőkből, de a legtöbb férfihoz hasonlóan, egyáltalán nem értem őket” – mondta egyszer a legendás énekes.

Az énekest a legnagyobbak között tartják számon, életműve sokakat megihletett, tévében, koncerteken, rádióban ma is rendszeresen hallani a dalait. Egyike a legkelendőbb előadóknak a világszerte több, mint 150 millió példányszámban elkelt lemezeinek köszönhetően. A 20. században népszerűségével csak Michael Jackson, Elvis Presley és a Beatles tudták felvenni a versenyt.

Források: 1 2 3 

Borítókép: wallpapercave.com


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió