117 éve született a zongorista, akinek még Louis Armstrong is hálálkodott

Written by on 2020. 12. 28

1903. december 28-án született Earl “Fatha” Hines amerikai jazz-zongorista, a modern zongorázás atyja.

Az oaklandi Örökzöld temető egyik sírkövén csak ennyi áll: Piano Man. Az ott nyugvó zongoristát Earl ­Hinesnak hívták, és a ­jazzre gyakorolt hatásáról sokat elmond, hogy a fiatal Louis Armstrong ­rendszeresen odahajolt hozzá szólói végén: Köszi, öregem!

Huszonegy évesen költözött Chicagóba, ahol a fekete zenészek szakszervezeti klubjának biliárdtermében összefutott a nála csak három évvel idősebb Louis Armstronggal. Ami ezután következett, azt a műfaj egyik meghatározó időszakaként szokták emlegetni. Armstrong és Hines a híres Hot Five-, majd Hot Seven-felvételen megújította, koncertképessé, a széles közönség számára is befogadhatóvá, azaz kereskedelmi sikerré tette a jazzt.

Mivel az akkoriban használatos zongorák nem voltak elég hangosak, Hines részben kényszerűségből, részben a gyerekkori fúvósemlékek miatt újszerű, „trombitastílusnak” elkeresztelt játékmódot fejlesztett ki. Jobb kezével oktávokat játszott, hogy hangosabb legyen, míg bal keze egészen fantasztikus ritmusokat és akkordokat játszott. A két végtag egymástól látszólag teljesen függetlenül mozgott, szinte versenyzett egymással, ám a legteljesebb szétesés közben is pontos maradt. Ha pedig ez is kevés lett volna, még ott volt a pedál is, amellyel hosszú csengést adott a kiemelendő hangoknak, így a dobosnak egyszerre három ritmusra kellett ügyelnie. Ezt tekintik a modern jazz-zongorajáték születésének.

Forrás: nol.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió