118 éve adták át az Országházat

Written by on 2020. 10. 08

1902. október 8-án adták át Magyarország parlamentjének épületét, amelyet nem véletlenül sorolnak máig a világ legszebb épületei közé.

Kép: Várkonyi Botond

A 17 éven keresztül készülő neogótikus ‘alkotás’ kialakítása során tudatosan alkalmaztak szimbólumokat, amelyek fontos történelmi és politikai üzeneteket hordoznak. A két ülésterem méreteinek egyezése például a történelmi alsó- és felsőház egyenrangúságát, míg a kupola a törvényhozás egységét hivatott jelképezni. A törvényhozás otthonát jelentő élület kialakításának megálmodója Steindl Imre volt, aki a kor legjobb mesteremberei és művészei segítségével a magyarság erejét és önbizalmát szerette volna kifejezni a Duna fölé magasodó páratlan épülettel. A Kárpát-medence növényvilágát is szimbolizáló díszítés nem adott helyet a spórolásnak, hisz több mint 40 kilogrammnyi aranyat használtak fel hozzá.

Az Országház építése

Az épület egyedülállóságát hatalmas méreteinek is köszönheti: a Dunával párhuzamos épületszárny 268 méter hosszú, míg a kupola tornya 96 méter magasan nyúlik az égbe. Térfogata olyan hatalmas, hogy körülbelül 50 darab ötemeletes lakóház férne el benne. A belsejében található több száz irodát és szobát labirintus-szerű folyosórendszer köti össze, melyben kiigazodni nem egyszerű feladat.

Kép: tripadvisor.com

A felbecsülhetetlen értékű épület a mai napig nemcsak a magyar nemzet büszkeségeként van elismerve, de 2011-ben a Világörökség részévé is nyilvánították. Jelenleg a világ legszebb épületeit rangsoroló TripAdvisor listáján az előkelő 10. pozíciót foglalja el az Országház, amely egyben azt is jelenti, hogy a turisták értékelései alapján parlamentünk jelenleg a világ legszebb országháza.

Források: 1 2


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió