13 éve figyel minket fentről Oscar Peterson, a “billentyűk maharadzsája”

Written by on 2020. 12. 23

13 éve hunyt el Oscar Peterson nyolcszoros Grammy-díjas kanadai zenész, a legismertebb jazz-zongoristák egyike.

Kép: Patti Gower/Toronto Star

Oscar Petersont a hangszer másik atyamestere, Duke Ellington nevezte el a billentyűk maharadzsájának, de barátai is emlegették ezen a néven. Kétszáznál több lemeze jelent meg, nyolcszoros Grammy-díjas, bár ilyen lemezmennyiség mellett ez nem is tűnik olyan soknak. Kisegyüttesekkel, szólóban, énekeseket kísérve egyaránt letette névjegyét.

Több száz felvételén többek között Louis Armstrong, Count Basie, Dizzy Gillespie, Zoot Sims és Stan Getz szerepelnek, de Ella Fitzgeraldot és Billie Holidayt is kísérte. Petersont káprázatos technikája, fáradhatatlan „szvingelése” tette az egyik legismertebb és azonnal felismerhető jazz-zongoristává, hozzájárulása a jazzhez felmérhetetlen. Büszkék lehetünk arra, hogy Paul de Marky magyar származású tanárnál vett zongoraórákat.

Oscar Peterson a nagy zongoristák utolsó mohikánja volt, akitől a jazz-rock és a rock legjobbjai is – köztük Joe Zawinul, Stevie Winwood és mások – tanultak. Halálát 2007-ben veseelégtelenség okozta. Szavajárását igazolva valóban nem tágított a zongora mellől egészen élete utolsó pillanatáig.

További információ: literatura.hu

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió