13 éve halt meg Heath Ledger

Written by on 2021. 01. 22

13 éve hagyott itt bennünket Heath Ledger. Sokan úgy tartják róla, hogy Joker alakítása okozta halálát, hiszen a szerep nagyon megviselte, mindent megtett azért, hogy teljesen átszellemüljön.

Kevesen tudják róla, de Ledger először Batman szerepére jelentkezett. A szerepet nem kapta meg, viszont a rendező, Christopher Nolan meglátott Ledgerben valamit, így a trilógia második részére visszahívta, Joker szerepére. Az emberek kritikusak voltak a választással kapcsolatban, hiszen sokkal ‘nagyobb névre’ számítottak.

A színész bizonyítani akarta, hogy helye van Hollywood legjobbjai között, úgyhogy mindent megtett azért, hogy a bűn bohóchercegének bőrébe bújjon. A forgatás előtt 1 hónapon keresztül elzárkózott a külvilágtól abból a célból, hogy Gotham legrettegettebb gonosztevőjének a tulajdonságait, grimaszait gyakorolja és megtapasztalja, hogy milyen ‘őrültnek’ lenni. A testi és lelki átalakulás olyan megdöbbentően sikerült, hogy színésztársai forgatás közben valóságosan féltek Ledgertől.

Soha nem láttam még szerepet úgy eljátszani, mint ahogy Heath tette. Forgatás alatt valóságosan rettegtem tőle

– nyilatkozta Michael Caine, aki Alfrédot, Bruce Wayne komornyikját játszotta a filmben.

Ennél a jelenetnél például Ledger megkérte Christian Bale-t (Batman), hogy valóban üsse meg, ne csak úgy tegyen. Szerette volna, hogy ez a jelenet valóságosnak tűnjön és a mozivásznon keresztül is hiteles maradjon. Hajlandó volt a fájdalmat is elviselni annak érdekében, hogy alakítását és a filmet még jobbá tegye.

De nemcsak ebben különbözött Ledger a többi színésztől. Azt szerette volna, hogy Joker sminkje úgy nézzen ki, mintha egy őrült ember csinálta volna, éppen ezért –  bár a forgatáson volt egy sminkes – saját magának készítette el sminkjét. Attól félt, ha a sminkmesterre hagyta volna a munkát, lett volna benne egy olyan “profizmus”, ami nem vallott volna karakterére.

Sokan úgy gondolták a forgatás alatt, hogy Ledger kezd ténylegesen megőrülni. Hiszen azért, hogy a forgatási szünetekben se essen ki a szerepéből, Ledger egy naplót vezetett, amelyet olyan képekkel és üzenetekkel tett tele, amelyek egy őrült emberre vallanának.

Heath Ledger egy forgatási szünetben

És a Joker napló

Heath Ledger volt az első olyan színész, aki Oscar-díjat kapott egy ‘filmbeli gonosz’ szereplő eljátszásáért. Köztudott volt, hogy aki szuperhősfilmekben szerepet vállal, az egyben le is mond az Oscarról, ám Ledger alakítása olyan meggyőző volt, hogy kiérdemelte vele a filmszakma legnagyobb elismerését. Sőt, ő volt az első olyan színész, aki azután kapta meg az Oscart, miután elhunyt.

Nem Ledger volt az egyetlen, akinek Joker alakítását Oscar-díjjal jutalmazták. Joaquin Phoenix – aki a 2019-es Joker filmben bújt Joker bőrébe – a tavalyi SAG Awards díjátadóján mondott köszönetet a színésznek. “Itt állok a kedvenc színészem, Heath Ledger vállán” – fogalmazott a színész, akinek hatalmas inspirációt jelentett Ledger alakítása.

A legszomorúbb az, hogy Ledgernek nem volt lehetősége látnia a film végső változatát, hogy tanúja legyen annak a csodának, amit létrehozott. Christopher Nolan rendezőtől tudjuk viszont, hogy Ledger látta a film első, Jokert bemutató jelenetét, így biztosan tudhatta, hogy valami maradandót alkotott.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió