14 éves zongorista csodagyerek: Ki az?

Written by on 2018. 04. 03

Joey Alexander 10 évesen robbant be a köztudatba, három Grammy-jelölést kapott és a My Favorite Things (Motéma) című lemeze az első helyen van a Billboard jazz listáján.

Josiah Alexander Sila eredetileg Indonéziában, Balin született. Szülei imádják a dzsesszt, apja amatőr zenész. 6 évesen hallás után, lemezekről tanult meg zongorázni, utána szüleivel Jakartába költöztek, hogy a legjobb indonéz zenészektől tanulhasson. 8 évesen az UNESCO jószolgálati nagykövetként figyeltek fel rá, ezt követte egy verseny Odesszában, ahol 43 zenész közül tudott nyerni, ezután pedig az egyik YouTube-os videójának köszönhetően családjával New York-ba költözött.

2014-ben Wynton Marsalis meghívta a Lincoln Center- be játszani, 2015-ben kiadta első albumát, fellépett Montrealban a jazz fesztiválon és a Fehér Házban Bill Clintonnak és Barack Obama- nak is játszott. Szerepelt a New York Times magazin címlapján és az amerikai tévéműsorok legnézettebb műsoraiban. A Fehér Házban Wayne Shorter világhírű amerikai jazz-szaxofonos és zeneszerzővel játszott, akitől jobban félt, mint az amerikai elnöktől. Úgy érezte olyan szabadon játszik, hogy nehéz hozzá alkalmazkodni. Szerencsére a kilencszeres Grammy-díjas Shorternek, mégis sikerült, mivel remek koncertet adtak. Ennek ellenére nem szeretne ilyen nagy hírességekkel együtt játszani, mert még gyereknek tartja magát.

Nem könnyű az ilyen csodagyerek zenészek sorsa, mivel 80-90%-uk vagy nem tud felnőni a zenéhez vagy egy bizonyos szinten megreked, de úgy tűnik, hogy Joey folyamatosan tud fejlődni. Tanára szerint sokat kell még gyakorolnia és meg kell tapasztalnia milyen más hangszerekkel együtt játszani. Miközben gyakorol a zene csak úgymond átfolyik rajta, az apja szokta néha megállítani, ha egy jó dallamot hall meg a zongorajátéka közben. Joey nem szeretne senkire sem hasonlítani. Azt mondja, csak játszani szeretne, hogy boldoggá tegye az embereket.

 „Isten tehetséget adott nekem, én pedig a zenémet szeretném odaadni az embereknek.” – mondja.

 

Kép: innen
Slide: Jimmy Katz

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió