18,000 éves kiskutyust találtak a szibériai jég alatt

Written by on 2019. 12. 02

Dogor két hónapos korában életét vesztette, de testét megőrizte a szibériai jég. De vajon ő egy korai modern farkas, vagy a világ legrégebben háziasított kutyája?

Név: Dogor

Megjelenés: Éles fogak, puha nózi, pihe-puha test, halál cuki

Életkor: 18,000 év és 2 hónap

Ezek elég precíz adatok. De honnan tudhatjuk mindezt? Dogorra vadászok találtak rá 2018-ban, betemetve az örökös fagy alá az Ingyigirka folyó közelében, Jakutsk északkeleti részén, Oroszország szibériai területén.

A tesztek kimutatták, hogy Dogor 18,000 éves, de a konzerválás olyan jól sikerült, hogy még a bajusza és a szempillái is jó állapotban megmaradtak. Közeli megfigyelés után a tudósok azt is meg tudták állapítani, hogy a kutyus mindössze két hónapos volt, amikor életét vesztette. Genetikai elemzések kimutatták, hogy Dogor hímnemű volt. “Úgy néz ki, mint egy kisállat, aki most vesztette életét” – állítja Love Dalén, az egyik kutató.

Aww… El tudom képzelni, ahogy játszadozik a családjával a barlangban, dínóhusit vadászva ebédre, aztán ahogyan épp egy triceratopsz csontot rágcsál… Az utolsó nem madárszerű dínók körülbelül 65 millió évvel ezelőtt haltak ki, ami 64,9 millió évvel Dogor kora előtt volt.

Oh. De attól még lehetett egy barlanglakó család szeretett háziállata, nem? Na ez itt a 40 milliós kérdés. A DNS elemzés eddig még nem tudta megállapítani, hogy Dogor milyen fajból származik. Lehetséges, hogy egy nagyon kései jégkorszaki farkas volt. De az is lehet, hogy egy nagyon korai háziasított kutyáról beszélünk.

Azért hívják Dogornak, mert dog or wolf (kutya vagy farkas)? Nem. Azért hívják így, mert Dogor ‘barátot’ jelent yakutiul.

Ó hát persze. Azért elég menő dolog a világ legidősebb kutyájának lenni. Talán a legidősebb, talán nem. A tudósok még mindig el akarnak végezni néhány tesztet.

A tudósok mindig ezt mondják. Nos, ez egy elég trükkös ügy, mivel Dogorról még a végén lehet, hogy kiderül, hogy egy félig ilyen, félig olyan teremtmény, aki abból az időből származik, amikor a farkasok egy része elkezdett kutyává átalakulni. De az bizonyos, hogy egy elképesztően különleges állat, akit nem lehet egy múzeum kiállítási tárgyaként kezelni, hanem óvatosan és nagy odafigyeléssel kell bánni vele.

Források: 1 2

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió