2500 éves szarkofágot nyitottak fel Egyiptomban

Written by on 2020. 10. 09

Alig három hete, hogy egyiptomi régészek 2500 éves színes, fából készült szarkofágot találtak a Kairótól délre fekvő szakkarai nekropoliszban (mára már 59 darabot). A tökéletes állapotban fennmaradt fakoporsók egyikét most újságírók előtt nyitották fel, hogy bizonyítsák a leletek érintetlenségét.

A jelenlévők egy tökéletesen konzerválódott, színes hieroglifákkal díszített, finom arcvonású múmiát láthattak a szarkofágban. Dr. Khaled El-Enany egyiptomi idegenforgalmi és régiségügyi miniszter elismerésben részesítette kollégáit, akik nem hagyták, hogy a Covid-19 megakadályozza őket az ókori világ titkainak feltárásában. A szarkofágokat a Nagy Egyiptomi Múzeumba viszik, ahol a nyilvánosság elé tárják őket.

VisuallySt

A szarkofágokat kifogástalan állapotban, eredeti színükben pompázva találták meg. Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint a koporsók remek állapota annak köszönhető, hogy kémiai reakciókat meggátló védőanyaggal borították be őket.

VisuallySt

A csaknem 60 koporsóban nagy valószínűséggel papok, magas rangú tisztségviselők és más személyiségek nyugszanak. Hálid al-Ináni műemlékvédelmi miniszter szerint a koporsók feltárása nem jelenti az ásatás végét, meggyőződése szerint “ez csak egy nagyobb felfedezés kezdete.”

VisuallySt

Források: boredpanda ; hvg.hu

Képek: VisuallySt

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió