30 évvel ezelőtt került adásba a Simpson család első része

Written by on 2019. 12. 17

A Simpson család (eredeti cím: The Simpsons) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, Matt Groeningtől, amelyet a Fox tv-csatorna számára készített a Klasky Csupo stúdió (alapító tagja a magyar származású Csupó Gábor). Elsőként 1987. április 19-én jelent meg mint 2 perces műsor a Tracey Ullman Show-ban. Akkora sikert aratott, hogy a Fox tévécsatorna két évvel később, 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte.

A Simpson család azóta 29 évadot élt meg, és Matt Groeninget világhírűvé tette. Magyarországon a TV3 kezdte vetíteni 1998-tól.

A rajzfilm egy középosztálybeli amerikai család életén keresztül az amerikai kultúra és társadalom világát szemlélteti, humorosan. A történet egy Springfield nevű városban játszódik, amelyet a sorozat írója, saját bevallása szerint, az Oregon állambeli Springfieldről mintázott.

A sorozatot megelőző rövidfilmek nagy sikert arattak. Matt Groening egy diszfunkcionális családot alkotott meg, aminek a tagjait a saját családjáról nevezte el. A sorozat több mint harminc éve tart, és még mindig ugyanolyan sikeres, mint kezdetben, ami főként annak köszönhet, hogy minden korosztály és minden társadalmi réteg számára egyaránt élvezhető: a gyerekek jókat derülhetnek például Bart viccein, de a felnőttek is könnyen azonosulhatnak egy-egy karakterrel, ha saját problémáikra ismernek rá. Ugyanez a helyzet a különféle gondolkodású emberekkel is: akadnak, akik a felszíni humort keresik a sorozatban, mások szerint viszont igen komoly filozófiai tartalommal bír.

2016. november 4-én a FOX berendelte a sorozat 29. illetve a 30. évadját, amivel rekordnak fog számítani az amerikai televíziózás történetében. 2018. április 29-én hivatalosan is elnyerte a leghosszabb ideje futó fikciós, és a legtöbb epizódból álló televíziós sorozat címet az Egyesült Államokban. A rekordot a Gunsmoke című western sorozat tartotta 20 évaddal és 635 résszel, 1955-1975-ig futott a CBS csatornán. A FOX berendelte a sorozat 31. és 32. évadját, ezzel az epizódok száma eléri a 713-at.

Homer alakja kultikussá vált: a Men’s Health magazin 2005-ös listáján Homer Simpsont szavazta meg az évtized filozófusának. Sőt a Simpson család filozófiai kapcsolódásairól egy egész könyv is megjelent, The Simpsons and Philosophy: The D’oh! of Homer címmel, amely Homert Arisztotelésszel, Bartot pedig Nietzschével állítja párhuzamba. A szerzők, Mark T. Conard és Aeon J. Skoble több esszét szenteltek Simpsonék szexualitással vagy politikával kapcsolatos kinyilatkoztatásainak is, és a vallásos szomszédnak, Nednek hála a teológiai fejtegetések sem maradtak ki a könyvből. Matt Groening szerint fontos, hogy a nézők bármikor be tudnak kapcsolódni a történetbe: aki csak egy epizódot néz meg, annak az a fél óra is jó szórakozás, ugyanakkor a fanatikus rajongók számára szinte minden részben akad valami  meglepetés (például egy szereplő titkos hobbija, vagy egy másik szereplővel való, addig háttérben húzódó kapcsolata).

Film is készült a sorozatból A Simpson család – A film címmel, amit 2007. július 27-én vetítettek először Amerikában, Magyarországon pedig 2007. augusztus 9-én volt a premierje, TV-premierje pedig, 2013. április 6-án.

A film nagyon sikeres volt,  526,2 millió dollár nyereséget hozott.

A sorozat díjai, illetve elismerései: 31 Emmy-díj, 30 Annie-díj, Peabody-díj (1996) A Time magazin a 20. század legjobb televíziósorozatának ítélte. 2000. január 14-én a Hollywoodi hírességek sétányán is elismerték a sorozatot egy csillaggal.

forrás: wiki

Tagged as

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió