4 futurisztikus város, amelyet 2020-ban szemmel kell tartani

Written by on 2020. 01. 23

1964-ben Ron Herron brit építész kidolgozta az úgynevezett „Walking City” koncepcióját. Herron úgy képzelte a jövőbeli városokat, hogy majd hatalmas felhőkarcolókra hasonlító, mesterséges intelligenciával rendelkező mobil platformokra épülnek. A cél az volt, hogy a városok képesek legyenek kapcsolatba lépni más „sétáló metropoliszokkal” bármikor, amikor szükséges.

Mondani sem kell, hogy ezeknek a jövőbeli sci-fi városoknak az elképzelése nem érvényesült. Azonban az intelligens városok ötlete, amelyek a legújabb csúcstechnológiára lesznek épülve, már megszületett. Itt van a 4 “legokosabb” futurisztikus város, amelyet figyelemmel kell kísérni 2020 előrehaladtával.

1. Woven City, Japán

A Toyota autók szinte minden nagyobb városban megtalálhatóak. De a japán autógyártó cégnek mostanáig legalább nem volt saját városa. Ez azonban megváltozhat, hiszen a Toyota a CES 2020 keretében bejelentett egy innovatív, új, intelligens várost, amit a cég épít majd fel Japánban.

Akio Toyoda azt nyilatkozta, hogy a város építése 2021-ben fog megkezdődni. A városban nemcsak a legújabb Toyoták lesznek megtalálhatóak, de az autók összeköttetésben fognak állni az intelligens otthonokkal, robotokkal és mesterséges intelligenciával.

2. Belmont, Arizona

 

A dollármilliárdos Bill Gates nem kevesebb, mint 80 millió dollárt fektet be ennek a városnak a felépülésébe. A jelenleg sivatagos területet a tervek szerint közel 200,000 fő fogja lakni. Egy nyüzsgő közösség lesz, tele vállalkozásokkal, iskolákkal és 80,000 otthonnal. Ezenkívül a legújabb csúcstechnológiai kényelmi lehetőségeket fogja kínálni: sofőr nélküli járművek, nagysebességű internet, önálló kiszállítási szolgáltatások.

3. Neom, Szaúd-Arábia

Hogyan tudod túlszárnyalni a “jövő városa” Bill Gates-t? Úgy, hogy hozzáadsz robotnőket, sötétben világító strandokat, egy hatalmas mesterséges holdat, 100%-ban megújuló energiát, robot dinoszauruszokat, illetve egy olyan géntechnológiai programot, amely képes létrehozni erősebb várospolgárokat.

Ezt az 500 dollármilliárdos várost Szaúd-Arábiában fogják kifejleszteni Mohammed bin Salman koronaherceg vagyonából. A város a csúcstechnológia és a luxusszolgáltatások keveréke lesz. “Ez a város technológiában a Szílicium-völgy, szórakoztatásban Hollywood, nyaralás szempontjából pedig a Francia Riviéra lesz” – írta a Wall Street Journal.

4. Forest City, Malajzia

Forest City egy 100 milliárd dolláros beruházás, amely magát a “jövőbeli városok modelljének” nevezi. Kifejezetten ökovárosként van elképzelve, ahol az épületeket növények borítják és az utak a parkoló autóktól szabadok. A Forest City négy mesterséges szigetre fog épülni a Johori-szoroson.

Marketingje úgy hirdeti, hogy ez a város a “csoda helye” lesz, amelyben a “kristálykék ég és a természet hangjai” végre visszatérnek a lakosokhoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy a technológia nem lesz jelen: a készítők ‘ön-öntöző’ kerteket és önmagukat megszerelő ablakokat is terveznek. A jelenlegi becslés szerint a város 2035-re fog megépülni.

Források: 1 2

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió