4 interjúkérdés, ami hozzásegít a legjobb emberek megszerzéséhez

Written by on 2020. 01. 20

Ha valaha is tartottál állásinterjút, akkor már biztosan felvetődött benned, hogy milyen kérdésekkel tudod kizárni az alkalmatlan embereket, és melyik kérdések vezetnek a tökéletes munkaerő megtalálásához. Az emberek ilyenkor általában bepötyögik Google-be, hogy “mit kérdezzek egy állásinterjún”, vagy a múltbeli tapasztalataik alapján próbálnak összehozni valamit. A probléma az, hogy a mindennapi kérdések nem biztos, hogy a legmegfelelőbbek.

Különösen egy kisvállalati, vagy egy startup környezetben, ahol a munkák folyamatosan változnak és a munkakörök szüntelenül bővülnek, a kérdéseknek nem arra kéne fókuszálniuk, hogy a jelöltek miket csináltak eddig. Ehelyett az interjúkészítőknek egy olyan dologra kell összpontosítaniuk, amely nem változik: ki a jelölt, mint személy. Tehát röviden, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb személyt azt kell kideríteni, hogy a jelölt mit fog kezdeni azokkal a problémákkal és kihívásokkal, amelyek munka közben érik.

Köztudottan nehéz megismerni valakit egy rövid interjú alatt és az még tovább nehezíti a dolgunkat, ha az interjúalany a kérdésekre olyan válaszokkal reagál, amelyekről azt gondolja, hogy mi hallani akarjuk. Nagyon ritka az, amikor a jelölteknek megvan a kellő önbizalmuk ahhoz, hogy ne a “megfelelő” válaszokat adják, hanem olyanokat, amelyek valójában megmutatják milyenek ŐK.

Tehát mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legjobb embert vedd fel a munkára? Itt van 4 kulcsfontosságú kérdés, amelyet mindenképp tegyél fel egy interjú során.

1. kérdés: Melyik az a gondolkodási, probléma-megoldási terület, amelyben ön a legjobbnak tartja magát?

Miért kell megkérdezned: Megtudhatod mit tart a jelölt a legnagyobb intellektuális kihívásának. Ha azt akarod, hogy a csapatod kellően motivált legyen és éhezzen arra, hogy a vállalkozásodat egy következő szintre emelje, akkor meg kell tudnod, hogy a kihívásokkal mit tud kezdeni. Ez a kérdés egyből kiszűri azokat, akik nem alkalmasak a feladatra.

2. kérdés: Mi az a hatás, amit ön el szeretne érni a környezetében?

Miért kell megkérdezned: Mindenki azt szeretné az embereitől, hogy reggel kiugorjanak az ágyból és fussanak dolgozni. Mi az ami létrehozza ezt a végtelen energiát? A válasz: a belső motiváció, amit nem lehet egyszerűen megvásárolni ajándékokkal és fizetésemeléssel. Ez a motiváció típus kapcsolatban áll az ember másokra és környezetére gyakorolt hatásával. Ha valaki meg tudja neked mondani, hogy mi az, ami fontos neki az életben és mi az, amiért küzdeni akar és tud is, azonnal kiderül, hogy alkalmas-e a munkára.

3. kérdés: Úgy látja, hogy ez a szerep illik magához és úgy gondolja, hogy ebben a munkában tud a legjobban kibontakozni?

Miért kell megkérdezned: Ez a kulcsfontosságú kérdés elárulja számunkra, hogy a jelölt miért lehet a legmegfelelőbb a munkára. Ha valaki tisztában van azzal, hogy ez a tökéletes feladat számára, akkor képesnek kell lennie arra, hogy a kérdésre lelkes és részletes választ adjon. Itt figyelembe kell venni a tudatosságot, az őszinteséget és a magabiztosságot, valamint azt, hogy hogyan fognak élni a felkínált lehetőséggel.

4. kérdés: Melyek azok az értékek, amelyeket ön a legfontosabbnak tart?

Miért kell megkérdezned: A válasz alapján egyértelműen meg tudod majd mondani, hogy a jelölt értékei mennyiben egyeznek a vállalatod értékeivel. Egyáltalán nem probléma, ha olyan embereket alkalmazol, akik teljesen máshogy gondolkodnak, mint te, viszont az elengedhetetlen, hogy a vállalat értékrendjéhez és kultúrájához passzoljon a jelölt.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió