49 éve maradt a Zsámbéki Romtemplomnak?

Written by on 2018. 03. 21

Jelenleg már sem a pincébe, sem a kilátóba nem lehet le, illetve felmenni, mert olyan jelentős a kőpusztulás. Szakértők szerint jó esetben még fél évszázadig tudjuk megcsodálni a templomromot.

Budapestről könnyen, gyorsan és jól megközelíthető mind autóval, mind busszal. Ha busszal érkezünk, akkor a város központjából jól látszódik a templom és lehetetlen eltéveszteni az utat. Útközben akár megállhatunk egy kávéra az egyik, a domboldalon levő hangulatos étterem vagy kávézó egyikében.

A zsámbéki premontrei prépostságot az 1200-as évek elején alapította a francia eredetű Aynard nembeli Smaragd és Egyed ispán. A legújabb régészeti kutatások szerint a francia nemzetség 1100 körül települt rá a már kb. 1030 óta itt élő magyar falura és először egy egyhajós kis templomot építtetett. Erre épült rá a premontrei prépostság, melynek temploma az arisztokrata nemzetségek által építtetett kegyúri monostortemplomok közül az egyik legjelentősebb.

Mi az a premontrei rend?

A premontrei kanonokrend a katolikus egyház egyik szerzetesrendje, amely Szent Ágoston reguláját követi. Fehér kanonokok néven is ismerik őket (rendi öltözetük színe alapján). A rendet Szent Norbert 1120-ban alapította a franciaországi Prémontrében. A premontrei rendnél a nagyobb rangú kolostor (rendház) vezetője a prépost.

Vissza a Romtemplomhoz

A templomrom egy háromhajós premontrei bazilika és kolostor torzója, mely késő román és korai gótikus stílusban épült. A II. András és IV. Béla királyunk építkezésein dolgozó királyi műhely alkotása. Bár messze nem olyan díszes és nagy, mint mondjuk a párizsi Notre-Dame, ettől függetlenül sok hasonlóságot vélhetünk felfedezni.

1402-től a Marothi család tulajdonában volt majd Mátyás király a pálos rendnek adta a leégett monostort. Ezután török kézbe került, de egészen a 18. század közepéig viszonylagos épségben állt.

A pusztulás kezdete

Pusztulását az 1763-asföldrengés indította el, innentől kezdve a falu lakói kőbányának használták. A templom szépségére, csak a 19. században figyeltek fel. Először 1889-ben restaurálták majd 1930-ban korabeli módszerekkel konzerválták a kolostor falait. 1986-tól folyamatosan restaurálják, legutóbb 2016-ban rendeztek arról konferenciát, hogy hogyan lehetne megmenteni a romtemplomot. Azonban a végtelenségig nem lehet megőrizni az állapotát és az is kérdéses, hogy mennyire lehet, érdemes hozzányúlni. A kormány 2020-ig több mint 9,7 milliárd forinttal támogatja a premontrei rend alapításának 900. évfordulójához kapcsolódó fejlesztéseket, de igyekezzünk mihamarabb megnézni, le ne maradjunk róla!

Képek: Wikipédia, Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió