5 ikonikus jazzklub Európában

Written by on 2018. 03. 02

Biztosan te is unod már azokat a „jól bevált” helyeket, amit minden útikönyv vagy internetes portál ajánl. Nem lövünk mellé, ha azt tippeljük, hogy szeretnél eljutni egy-egy olyan helyre, ahol egy picit úgy érezheted, hogy egy igazán különleges élmény részese vagy. Most jöjjön is az öt ütős alternatíva!

Róma: Casa del Jazz 

A gyönyörű Casa del Jazz eredetileg egy villa volt, amely az 1920-as években egy maffiózócsoporthoz tartozott. A „keresztapa” halálát követően jazzklubbá alakult, és Róma fontos színhelyévé vált. Élőzene, előadások, könyvtár és egy koncertpark felfedezése is vár ránk!

Krakkó: Harris Piano Jazz Bar

Az 1950-es évek elején terjedt el a jazz Európában, amihez Lengyelország nagy lelkesedéssel csatlakozott. A második világháború után, a sztálini elnyomás alatt az országban a jazz szimbolizálta a szabadságot. Helyi és nemzetközi tehetségekkel is találkozhatunk és autóval hat óra alatt ott is vagyunk!

Poliana Vieira (@polianavieiraofficial) által megosztott bejegyzés,

Lisszabon: Hot Clube de Portugal

2009-ben az ódon falak a füst martalékává váltak, mindazonáltal az új minimalista stílus közepette is átérezhetjük az 1948-ban alapított Hot Clube hangulatát. Európa legrégebbi jazzklubja olyan legendáknak adott otthont, mint Count Basie, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan és Dexter Gordon. Közel van a belvároshoz, így egy laza esti sétával már ott is vagyunk, ha sikerül a központban szállást foglalnunk!

Laur Igamiste (@lauredutemps) által megosztott bejegyzés,

Párizs: Le Baiser Salé

Párizs kulturális örökségéhez ugyanúgy hozzátartozik a jazz, mint a művészet, filozófia, irodalom és a szerelem. Könnyű beleszeretni ebbe a bensőséges hangulatú klubba, ahol elsősorban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származó zenészek játszanak. A Baiser Salé-ban nincs semmi flanc, csak a hangszerek és a jazz.

Le Baiser Salé Jazz Club (@lebaisersale) által megosztott bejegyzés,

London: Ronnie Scott, W1

A világ egyik leghíresebb jazzklubja, ahol Jimi Hendrix az utolsó koncertjét tartotta, de fellépett ezen a színpadon Ella Fitzgerald, Miles Davis és Chet Baker is. Itt a vasárnapi ebéd ugyanúgy egy igazi show, mint az esti koncertek. Jegyeket nem árt előre foglalni, ha a Ronnie Scott mellett döntünk! A speciális szilveszteri bulit már lekéstük, de ha szerencsénk van február 8-án Natacha Atlas-t élőben hallhatjuk.


Kép: Unsplash/ Ryan Loughlin

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió