5 mindennapi szokás, amitől okosabbnak és határozottabbnak tűnik az ember

Written by on 2020. 03. 02

Mik azok a tulajdonságok, amik azt sugározzák valakiről, hogy vezető alkat? A teljesítmény, a higgadtság és a célirányosság mellett a megjelenés az, ami a legnagyobb befolyással van egyesek megítélésére.

A vezetői jelenlét a kommunikációs készségek, a technikai kompetenciák, a perspektíva és a temperamentum kombinációja. Ezek azok az alapvető tulajdonságok, amelyek a haladást, az eredmények elérését és a másokra való hatásgyakorlást a legjobban befolyásolják.

De hogyan lehet fejleszteni a vezetői jelenléten? Ez egy bonyolult kérdés, hiszen vannak tulajdonságok, amik esszenciálisak egy vezető számára, viszont ezekhez mindenkinek hozzá kell adnia a saját személyiségét és perspektíváját. Mindemellett vannak olyan dolgok is, melyeket kis odafigyeléssel bárki meg tud tenni a hétköznapokban azért, hogy a vezetői jelenlét kiépítését segítse.

1. Legyen véleményed

A vezetők akkor mondanak véleményt a számukra fontos kérdésekről, amikor csak tudnak. Az nagyon jó, ha valakit foglalkoztatnak a releváns kérdések és szeret időt szánni azok átgondolására. Érdemes előbb egy kicsit utánajárni a dolgoknak, mielőtt nyilvánosan véleményt formálunk annak érdekében, hogy konstruktív megállapításokkal tudjunk élni.

2. Ha belépsz egy szobába, állj meg egy pillanatra

Sose ronts be egy szobába és foglald el az első széket, amit meglátsz. Lépj be, nézz körbe, tudd meg kik vannak a teremben. Válassz egy széket, és szándékosan ülj le arra. Hagyj időt annak, hogy megérkezz és a többiek is lássák, hogy nem akárki lépett be a terembe.

 

3. Tegyél fel nagyszerű kérdéseket

Ha az emberek tudomást szereznek arról, hogy konstruktív kérdéseket teszel fel azzal kapcsolatosan, hogy egy probléma miként befolyásolja az alkalmazottakat, ügyfeleket, beszállítókat, stb., az nem csak segíti a véleményformálást kulcsfontosságú témákban, de a munkatársak számára is láthatóvá válik, hogy téged az igazán fontos dolgok érdekelnek.

4. Egyenesen ülj

Ülj egyenesen, lábaid szilárdan álljanak a földön és koncentrálj arra, hogy a teremben legtávolabb ülő is tisztán hallja, amit mondasz, anélkül, hogy kiabálnál. Nagyon kínos helyzetbe kerülhet az ember, ha túl halkan beszél és arra kérik, beszéljen kicsit hangosabban. Ez egy-kettőre lerombolhatja a hallgatókban azt az elképzelést, hogy a beszélő magabiztos. A testbeszéd nem csak befolyásolja, amit mások gondolnak rólunk, de azt is, hogy mennyire tűnünk határozottnak.

5. Kerüld a minősítő mondatkezdéseket

Kerüld az olyan mondatkezdéseket, mint az “Azt hiszem…”, “Biztos, hogy gondoltatok erre, de” “Nem biztos, hogy jó irányba haladunk, de…”, stb. Ezek azt fogják sejtetni, hogy határozatlan vagy, arról nem is beszélve, hogy a mondat második fele már nem is fogja érdekelni az embereket.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió