50 éves a Szentendrei Teátrum

Written by on 2019. 06. 24

Az 50 éves Szentendrei Teátrum idén 5 bemutatót valósít meg 5 együttműködő partnerrel, és együtt ünnepel a 3 éves Co-Operával, valamint a 30 éves Ételt az Életért Alapítvánnyal.

1969 júliusában a színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges hangulatú barokk főterén nyári színház született. Tíz évig tartott itt a Teátrum hőskora, majd egy átmeneti korszak után a Szentendrei Teátrum a barokk városháza belső udvarába költözött. A nagyszínpadi előadásokat ma is itt játsszák. A kamara-előadások helyszíne a Ferenczy Múzeum – korábbi Pajor-kúria – nemrég felújított, klasszicista épületének udvara. A nyári színház harmadik játszóhelye a Dunaparti Művelődési Ház kertje, amely gyerekelőadásoknak, felolvasó-színházi esteknek, ifjúsági programoknak ad otthont. Alkalmanként a MűvészetMalom udvara, valamint a Pest Megyei Könyvtár színházterme is játszóhelyként működik.

A július elejétől augusztus végéig tartó nyári szezonban a Szentendrei Teátrum négy-öt bemutatót tart a magyar színházi élet élvonalbeli rendezői és művészei közreműködésével, emellett a színházi évad legsikeresebb zenés és prózai előadásaiból láthat válogatást a közönség. A Teátrum műsorában megtalálhatók magyar és külföldi klasszikus és kortárs szerzők színdarabjai, vígjátékok és drámák, előadóestek, valamint egy-egy opera vagy musical előadás is. A színházi előadások mellett jazz, világzenei és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban.

Három évvel ezelőtt Szentendrén indult útjára az egyedülálló színházi együttműködés, a Co-Opera. A Szentendrei Teátrum, a Debreceni Csokonai Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház társulata, a Magyar Állami Operaház szólistáival együtt eddig több mint 100 előadáson kápráztatta el a közönséget kiváló produkcióival határon innen és túl. Június 29-én a Co-Opera Szentendrén tartja évfordulóját, és az 50 éves Szentendrei Teátrummal együtt ünnepel. A hazai és nemzetközi operaszínpadok kivételes tehetségeit felvonultató gálán húsz szólista lép fel az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, Dinyés Dániel vezényletével. Népszerű részleteket hallhatnak Mozart, Rossini és Donizetti operáiból. A formabontó koncert rendezője a fiatal művészgeneráció képviselője, Szabó Máté.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió