5G-s lesz az új iPhone

Written by on 2020. 03. 20

Az 5G-s hálózatok igen korlátozottan, de már léteznek. Az egyetlen probléma – azon kívül, hogy kompatibilis helyen kell lenni egy kompatibilis hálózaton – az, hogy egy 5G-vel remekül operáló telefonra is szükség lenne.

A legtöbb telefongyártó cég már adott ki 5G-s eszközöket, de az első 5G kompatibilis iPhone még várat magára.

Az 5G egy még nagyon kezdetleges technológia. A hálózat értelemszerűen nagyobb kapacitással működik, mint a 4G, ezzel nagyobb lefedettséget biztosíthat a széles sávú mobilos hálózatoknak. Támogatja az eszközök közötti, és a kiterjedt gépi kommunikációt is – az 5G a mobilhálózatot nem csak az emberek összekapcsolására, hanem a gépek, tárgyak és eszközök összekapcsolására és vezérlésére is képessé fogja tenni.

Céljai közé tartozik  a hatékonyságnövelés, hogy több tízezer felhasználónál az adatsűrűség tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendű legyen, valamint, hogy a vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen. Ha a célok teljesülnek és a szerverhez viszonyított késleltetés és az akkumulátorhasználat is csökken, az megteremti a lehetőséget a “dolgok internetje” kifejlődéséhez.

Az Apple még nem közölt információt arról, hogy mikor fogják hivatalosan bejelenteni az iPhone 12-t, az első 5G-s készüléküket, de arra lehet számítani, hogy 2020 végén debütálnak, miután az Apple és a Qualcomm között hosszú idő után véget ért a szabadalmi vita és hatéves licencszerződést kötöttek.

Azonban számításba kell venni a koronavírus okozta károkat, amelyek jelen vannak a gyártásban. A vírus miatt az előre eltervezett dolgok megváltozhatnak, különösen a következő-generációs termékeknél, mint például az 5G-s iPhone.

Források: 1 2 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió