60 éves Frédi és Béni

Written by on 2020. 09. 30

Ma ünnepli 60. születésnapját az első olyan animációs sitcom, amely főműsoridőben ment az amerikai televízióban. A Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki azonnali siker volt és soha nem tűnt el teljesen.

William Hanna és Joseph Barbera által létrehozott animációs sitcomot eredetileg az ABC sugározta 1960. szeptember 30. és 1966. április 1. között, majd évtizedes ismétlések követték. Főműsoridős bemutatása azonnali siker volt, a Flintsone családról szóló történetek és a mindennapos helyzetek epizódról epizódra egyre több nézőt vonzottak a képernyő elé.

 

Története

Miután a Tom és Jerry sikerének ellenére az MGM bezárta az animációs részlegét, a Hanna-Barbera páros a televízióra kezdte fektetni a hangsúlyt. Ugyan a Foxi Maxi kalandjai és a Villámpata sheriff sikeresnek bizonyultak, ezeket szombat reggelenként gyerekeknek szánt időpontban vetítették. Annak érdekében, hogy a páros megszabaduljon a „csak gyerekeknek készítünk filmeket” címkétől, egy rajzolt sitcommal akarták visszanyerni a felnőtt nézőközönséget. A főműsoridő, a forgatókönyv, a háttérnevetés és a számos, élőszereplős sorozatokra specializálódott író is azt mutatja, hogy a célközönség nem a gyerekek, hanem a felnőttek voltak.

A sorozat ihletéül az a The Honeymooners című sorozat szolgált, amely William Hanna szerint az akkori legviccesebb sorozat volt, amely nagyszerű karakterekkel rendelkezett (Jackie Gleason, a The Honeymooners alkotója eleinte perrel is fenyegette a készítő párost). A Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki egy komikus, szatirikus kőkorszakban játszódik és egy mindennapi család életét mutatja be egy olyan környezetben, ahol a dinoszauruszok és más rég kihalt állatok együtt élnek az ősemberekkel. Valójában az 1960-as évekbeli kertvárosi Amerika paródiája, talán ennek köszönhette kirobbanó népszerűségét a 60-as években.

Magyar változat

A sorozatot Magyarországon a Magyar Televízió mutatta be az 1960-as évek második felében. A klasszikus magyar változat szövegét a magyar Rímhányó, alias Romhányi József írta, amely szemben az eredetivel, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt. Állítólag a magyar fordítás olyannyira jól sikerült, hogy az amerikai változatot újraszinkronizálták Romhányi szövegei után (ezt sosem erősítették meg, de az tény, hogy a 60-as években készültek külföldre diafilmek Romhányi szövegfordításával). A 2000-es években a Cartoon Networkön egy újabb szinkronváltozatot tűztek műsorra, amelyet már a Mafilm Audio Kft. készített.

Folytatás

Bár a klasszikus sorozatnak 1966-ban vége lett, nagyon sok folytatása készült. Még abban az évben, a Columbia Pictures bemutatta a mozikban a Frédi, a csempész-rendész című zenés kémfilmet, amely James Bondot parodizálta ki, de sorra születtek a történet folytatásául szolgáló sorozatok, többek között a The Flintstone Comedy Hour, a The Pebbles and Bamm-Bamm Show, és a The Flintstone Comedy Show. A sorozatot A TV Guide minden idők második legjobb animációs sorozatának hozta ki, közvetlenül a Simpson család mögött.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió