800 év után újra felragyog a karácsonyi csillag

Written by on 2020. 12. 07

Mindenki vésse be pirossal a naptárába: december 21-én szemtanúi lehetünk valami olyannak, amire közel 800 éve nem volt példa.

A közelgő téli napforduló idején a Naprendszer két legnagyobb bolygója egy rendkívül ritka esemény során találkozni fog egymással. A Jupiter és a Szaturnusz látszólag olyan közel kerül egymáshoz, hogy szinte összeolvadnak egyetlen, fénylő ponttá. Ezt nevezik karácsonyi csillagnak, vagy betlehemi csillagnak. A Föld nézőpontjából ilyen együttállás a középkor óta nem volt.

A NASA egyik asztrofizikusa, Dr. Amber Straughn a NewsNation-nek beszélt a jelenségről. Dr. Straughn elmagyarázta, hogy mi fog történni az égen és mit kell tennünk annak érdekében, hogy láthassuk a jelenséget.

Elmondása szerint az északi féltekén lévő csillagnézőknek napnyugta után körülbelül 45 perccel az égbolt délnyugati részéhez kell fordítani a fejüket és a távcsövüket december 21-én. Dr. Straughn szerint a jelenség nem csak aznap, de már egy héttel előtte is szabad szemmel látható lesz.

“Ilyen valóban csak egyszer fordul elő egy emberélet során. A bolygók – a Jupiter és a Szaturnusz – körülbelül 20 évente meglehetősen közel kerülnek egymáshoz, de 800 éve nem voltak ilyen szorosan egymás mellett. Legközelebb csak 60 év múlva láthatunk hasonlót” – mondja Straughn.

Úgyhogy, aki nem szeretne 2080-ig várni arra, hogy hasonlóan fényesen ragyogva lássa a karácsonyi csillagot, az december 21-én figyelmesen kémlelje az égboltot.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió