9. Art Market Budapest a Millenárison

Written by on 2019. 09. 29

25 ország száznál is több kiállítója mintegy 500 művész több ezer alkotását mutatja be október 3. és 6. között a Millenáris Park csarnokaiban a 9. Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron.

Az Art Marketre rekordszámú jelentkezés érkezett, így minden eddiginél magasabb színvonalú válogatással találkozhat a közönség – közölte a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján Ledényi Attila, a vásár alapító-igazgatója. Hozzátette: az Art Marketen olyan legendás alkotók is személyesen vesznek részt, mint Michelangelo Pistoletto vagy Oleg Kulik, a vásárhoz pedig mintegy 50 kísérőrendezvény csatlakozik városszerte.

A 86 éves olasz mester, Michelangelo Pistoletto Harmadik Paradicsom elnevezésű, több napos projektjével érkezik, amely a természet harmóniája és a technikai fejlődés vívmányainak összeegyeztetéséhez keresi a legjobb utakat. Ezt a folyamatot szimbolizálja az az óriási almát formázó Pistoletto-mű, amely a vásár végéig a Nemzeti Táncszínház előcsarnokában látható.

Az Art Market Budapest idei díszvendége Oroszország, ahonnan mintegy ötven művész alkotásai érkeznek a vásárra, az ART.RUS művészeti fesztivál pedig Budapest más helyszíneit is bekapcsolja a programba. Ledényi Attila elmondása szerint a rangos kínálatból is kiemelkedik Oleg Kulik velencei biennálén is bemutatott fotósorozata. A legismertebb orosz képzőművész személyesen is részt vesz a vásáron, és kifejezetten az Art Marketre készített performansszal jelentkezik.

A rendezvénysorozat – amelynek első, csütörtöki napja ingyenes lesz a nagyközönség számára – ArtPhoto Budapest címmel külön szekciót szentel a fotóművészetnek. A nemzetközi sztártenor, José Cura itt mutatkozik be először fotóművészként művészeti vásáron, de kiállít a Lucien Hervé Alapítvány, és látható lesz az Art Baselről érkező Bauhaus Contemporary című válogatás is.

Az Art Market kísérőrendezvényei között szerepel például a Kiscelli Múzeum Oroszok feketén-fehéren című kiállítása és a Budapesti Történeti Múzeum Au revoir című, magyar származású francia fotográfusok munkáit bemutató tárlata, valamint a Deák17 Galériában Az utca nem játszótér címmel látható kiállítás is, amely a budapesti gördeszkázás történetét vizsgálja.

(forrás: MTI/ artmarketbudapest.hu)


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió