90 éve született Ray Charles

Written by on 2020. 09. 23

Ray Charles a soul zene úttörője volt, zenéjében integrálta az R&B-t, a jazzt, a gospelt, a popot és a countryzenét, hogy olyan slágereket hozzon létre, mint a „Hit the Road Jack”, az „Unchain my Heart” és a „Georgia on My Mind”. A vak zsenit minden idők egyik legnagyobb művészének tartják.

Ray Charles Robinson 1930. szeptember 23-án született a georgiai Albany-ban. Családjával együtt még csecsemőkorában a floridai Greenville-be költöztek. Sajnos még gyermekként át kellett esnie egy traumatikus élményen, hiszen tanúja volt öccse fulladásos halálának. Nem sokkal a baleset után Charles kezdte elveszteni látását, 7 éves korára már teljesen vak volt.

Édesanyja egy siketekre és vakokra specializálódott floridai iskolába küldte, ahol megtanult zongorázni, szaxofonozni, klarinétozni, trombitálni és még orgonázni is. Zenei érdeklődési köre már akkor széles skálán mozgott, elsajátította a gospel, a blues, és a country zene jellegzetességeit.

Édesanyja halála után Charles 16 éves korában Seattle-be költözött. Ott megismerkedett egy bizonyos Quincy Jones-szal, akivel barátsága élete végéig kitartott. Charles az 1940-es években a McSon Trio-val adott elő, korai zenei stílusa nagyon hasonlított akkori két példaképének, Charles Brown és Nat King Cole zenéjéhez.

1949-ben Charles kiadta első saját számát, a “Confession Blues”-t, melyet több R&B stílusú dal követett. Négy évvel később leszerződött az Atlantic Records-hoz, ahol kiadta a ma már klasszikusnak számító “I Got a Woman” című számát. A dal nem véletlenül került fel az akkori R&B listák élére, hiszen zenei stílusában egy hatalmas előrelépést lehetett felfedezni. Már többé nem volt “Nat King Cole immitátor”: a gospel és az R&B fúziójával elősegítette egy új zenei műfaj kialakulását, amit ma soul-ként ismerünk.

Az 1950-es években a jazz világát is meghódította. Korabeli zenészek “A Géniusz”-ként kezdték el emlegetni, hiszen sosem ragadt meg egy stílusban, folyamatosan vegyített és megszépített mindent, amihez csak hozzáért (ekkor ragadt rá a “Father of Soul” megnevezés is). Charles talán legnagyobb sikere az volt, hogy sikerült átcsúsznia a popzene világába is, mikor “What’d I Say” című száma nem csak az R&B listák, de a pop listák élére is felkerült.

1960-ban megkapta első Grammy-jét a „Georgia on My Mind”-ért, nem sokkal később pedig már a „Hit the Road Jack”-ért emelhette fel a díjat. Charles egy akkoriban (és ma is) ritkaságnak számító kreatív kontrollt tartott fenn saját zenéje felett, talán ennek is köszönhette kiugró népszerűségét és sikerét. „Modern Sounds in Country and Western Music” című albumával végül teljesen lebontotta a zenei műfajok határait: az albumon számos country klasszikust a saját soul-os értelmezésében adott elő.

Lehetetlen felsorolni Charles hány helyen fordult meg a világban, de Magyarországra is eljutott 1971-ben. Lemezein egyre inkább a régi nagy számok újabb verziói szerepeltek, de ekkorra már Ray Charles nem egyszerűen egy zenész volt, hanem akárcsak Aretha Franklin, nemzeti intézmény. A zenei ikon elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé, 1987-ben megkapta az életműdíjat is.

Csípőproblémái miatt 53 év után először, 2003-ban le kellett mondania turnéját. Sikeres csípőműtétje után nem sokkal kiderült, hogy májbetegségben szenved, végül több, mint tízezer koncertje után 2004. április 30-án állt utoljára a közönség elé. Másfél hónappal később, június 10-én hunyt el Beverly Hills-i otthonában.

Ray Charles a világ egyik legismertebb előadóművésze volt, a soul zene koronázatlan királya. Kétszáznál több albumot, megszámlálhatatlan kislemezt hagyott maga után. Stílusa olyannyira egyedi volt, hogy Elvis Presley mellett ő az, akinek zenéjét senki máséval nem lehet összetéveszteni. Bár halála pótolhatatlan veszteség a zenei világnak, szerencsére igen gazdag zenei anyagot hagyott ránk, mely még évtizedekig lázban tartja a zenei műgyűjtőket.

Források: 1 2 3 4

Borító: wallpaperaccess.com

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió