97 éve született Hachiko, a leghűségesebb kutya

Written by on 2020. 11. 10

1923-ban ezen a napon született Hachiko, a hűségéről híres kutya, aki 10 évig várt gazdájára egy vasútállomáson.

Hacsi, a leghűségesebb barát – filmrészlet

Hachikot 1923-ban vette magához Hidesaburō Ueno professzor, aki a Tokió Egyetemen tartott előadásokat. A kutya reggelente elkísérte őt a vonathoz a shibuyai vasútállomásra Tokioban, délután pedig ugyanott fogadta. Így tett minden nap, egészen 1925-ig, mikor hiába várt többet gazdájára, aki egy előadása alatt agyvérzésben meghalt.

Hachiko ezután még 10 évig járt reggel és délután az állomásra várni gazdáját, aki sosem jött. A kutyát 1935 március 8-án holtan találták azon a helyen, ahol évekig oly türelmesen várakozott.

Élete során a kutyát a hűség példaképeként tartották számon a japán kultúrában. Hachikō japánul chūken Hachikō (忠 犬 ハ チ 公) “hűséges kutya Hachikō” néven ismert. A hachi jelentése “nyolc”, a kō-t egykor az ókori kínai hercegek utótagjánál használták; így a Hachikō nagyjából úgy fordítható, hogy “Mr. Nyolc” vagy “Sir Nyolc”.

Ennyi évvel halála után is rengeteg módon emlékezik Hachikora a világ. A kutya tiszteletére szobrot állítottak a shibuyai állomáson, a történetet több filmben is feldolgozták. A filmek közül a leghíresebb a 2009-ben készült angol-amerikai feldolgozás Hacsi, a leghűségesebb barát címmel, Richard Gere főszereplésével.

Források: 1 2

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió