99 éve használtak először inzulint a cukorbetegség kezelésére

Written by on 2021. 01. 11

Ma 99 éve annak, hogy először használtak inzulint a cukorbetegség kezelésére, bár az első alkalom a kivonat szennyezettsége miatt nem mondható sikeresnek.

Az inzulin nem más, mint a hasnyálmirigy szigeteinek hormonja, tehát nem meglepő, hogy az inzulin kifejezés a latin insula szóból származik, melynek jelentése sziget. Az inzulin története mindenképpen sikertörténet, felfedezése után páratlanul rövid idő alatt kapták meg a Nobel-díjat a tudósok.

Az inzulint Kanadában fedezték fel, bizonyos Frederick Banting és segítője, Charles Best. Kutyákon és marhákon való sikeres kísérletezés után 1922-ben már el is kezdték használni az inzulint, méghozzá január 11-én először a Torontói Központi Kórházban.

Egy haldokló 14 éves fiú, Leonard Thompson esett át a történelem első inzulinkezelésén, azonban a kivonat annyira szennyezett volt, hogy Thompsonon súlyos allergiás reakciót váltott ki, és a további injekciókat megszakították. Az ezt követő 12 napban James Collip éjjel-nappal a kivonat tökéletesítésén dolgozott, hogy január 23-án már egy második adagot tudjanak injektálni. A megtisztított kivonat már teljes mértékben sikeres volt.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió