A 200 éves Benjamin Franklin trükk

Written by on 2020. 01. 15

Több, mint 200 éve Benjamin Franklin rájött,  hogy az ember hogyan tudja megszerettetni magát még azokkal is, akik közvetlen riválisai, vagy csak egyszerűen utálják.

Elég egyszerű olyan emberekkel megkedveltetni magunkat, akik alapvetően nem gondolnak rosszat rólunk. Elég egy mosoly vagy a szemkontaktus tartása, és már megvan a jó benyomás. De mit tegyünk azokkal az emberekkel, akik valamilyen okból kifolyóan utálattal tekintenek ránk és hajlamaik teljesen összeütköznek a mieinkkel?

A furfangos megoldást Franklin találta meg több, mint 200 évvel ezelőtt. Saját önéletrajzában írta meg, hogy fiatalkorában volt egy riválisa, akin sehogy sem tudott fogást találni, mivel teljes mértékben megvetette Franklint.

Első reakciója természetesen az lett volna, hogy ugyanakkora gyűlölettel tekint ellenfelére, mint ő rá. Viszont Franklin okosabb volt annál, hogy hagyja mérgét eluralkodni magán, és egy másik megoldást választott: egy ritka könyvet kért kölcsön riválisától. Tudniillik Franklin hatalmas könyvgyűjtő volt, imádta a ritka könyveket, ezért ellenfele nagy megtiszteltetésnek vette a kérést, és mindenképpen eleget akart tenni neki. Franklin egy köszönőlevél kíséretében rövid időn belül visszaszolgáltatta neki a könyvet.

De mekkora jelentősége van egy ilyen szívességnek a két rivális közti kapcsolat javításában? Franklin szerint hatalmas. Amint az ellenfél tett egy szívességet Franklinnek, az ellene irányuló haragos érzelmei megenyhültek. Attól a ponttól kezdve teljesen máshogy állt Franklinhez.  Franklin szerint nagyon nehéz valakinek úgy utálnia téged, ha már tett neked egy kedvességet.

Azt írta, hogy ez a tapasztalata igazolja a régi mondást: “Aki egyszer kedvességét tett neked, az hajlandó lesz arra, hogy több kedvességet tegyen, mint amire alapvetően kötelezett”. Ez mai szóhasználatban annyit jelent, hogy egy embert rávenni arra, hogy szívességet tegyen neked sokkal hatékonyabb módja önmagad megszerettetésének a másikkal, mintha te tennél neki egy szívességet. Ezt a módszert ma már Benjamin Franklin-effektusként emlegetik.

Források: 1 2 3 4


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió