A bor javítja az agyműködést – állítja a Yale Neuroscience

Written by on 2020. 01. 28

Mindig nagyon örülünk, amikor a tudomány alátámasztja azokat a tevékenységeinket, amelyeket amúgy is szeretünk csinálni. Amikor meghalljuk, hogy kávét inni egészséges, vagy, hogy rövid szüneteket tartani munka közben hasznos – ezek mind jó érzéssel töltenek el minket. Itt van még egy ok az örömre: a borfogyasztás javítja az agy kognitív feldolgozó képességét – állítja a Yale Neuroscience.

Gordon Shepherd neurológus 2017-ben azt állította, hogy a borivás nagyobb hatást gyakorol az agyra, mint bármely más emberi tevékenység. Egy nehéz matematikai probléma megoldása, a zenehallgatás, vagy ütővel eltalálni egy csavart labdát mind kevésbé mozgatja meg az agyat, mint egy pohár bor.

 

A borkóstolásnál a nyelv, az állkapocs, a torok, valamint az íz- és szagreceptorok mind olyan jeleket küldenek az agynak, amelyek komoly kognitív munkát indítanak el. Az agy részt vesz a mintafelismerésben (“Kóstoltam már ilyesmit”), a memóriában, az értékelésben, az érzelemben és az örömben.

Az agy mélyebb bevonása és megmozgatása nagyon fontos, hiszen elengedhetetlen, hogy az ember mentálisan éles tudjon maradni, valamint érzékeit folyamatos megpróbáltatások elé helyezze.

Ám a bor agyi előnyei itt nem állnak meg. Egy másik kutatás megmutatta, hogy a vörösborban található egy szerves vegyület, ami aktivál egy olyan kémiai folyamatot, amely segít korlátozni a stresszt és az agy DNS-sejtjeinek károsodását. Azt is bizonyították, hogy a vörösbor megvédi az agyat a stroke következményeitől.

Persze a bor előnyei csak akkor érvényesülnek, hogyha mértékkel fogyasztja az ember. A Mayo Clinic által javasolt mennyiség napi 3,5 dl minden nő számára és 3,5 dl minden 65 év alatti férfi számára.

Források: 1 2


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió