A digitális zene nagyobb üvegházhatáshoz vezethet

Written by on 2019. 05. 11

Egy új kutatás szerint a digitális fogyasztás egyik nem várt mellékhatása lehet a környezetre. Az április 8-án publikált írásban a Glasgow-i és az Oslói Egyetem arra a következtetésre jutott, hogy a műanyag fogyasztás csökkenése ellenére a digitális fájlok valójában növelték az üvegházhatást okozó gázok (GHG) kibocsájtását.

“Ezek a számok bizonyítják, hogy a digitális zene dematerializált zene” – mondta az Osloi Egyetem professzora Dr. Kyle Devine, utalva a 2000-es évek óta csökkenő műanyag felhasználásra.

Mutatja azt is, hogy a zene letöltése vagy streamelése környezet-barátabb módszer. Azonban más képet mutatnak a számok ha azt nézzük, hogy mennyi energiát fogyaszt az online zene hallgatás. A zene tárolása és feldolgozása rengeteg erőforrást használ fel, amelynek komoly hatása van a környezetünkre.

Ugyan az éves műanyagfelhasználás 61 millió kilogrammról mindössze 8 millió kilogrammra csökkent 2000 és 2016 között, a letöltés és streamelés nagymértékben növelte a GHG kibocsájtást. Sőt ez a kibocsájtás több ilyen gázt termel, mint korábban a bakelit, kazetta vagy CD gyártás. Míg a 61 millió kilogramm műanyag után 157 millió kilogramm GHG keletkezik, a 2000-es adatok szerint, addig a mostani streamelés mintegy 200-350 millió kilogramm GHG-t termel. Ez lehet amiatt is, hogy a digitális zeneletöltés olcsóbbá vált mint korábban, ezért a fogyasztók többet költenek és többet hallgatnak így zenét, növelve ezzel a kibocsájtást.

“A kutatás célja nem az, hogy megmondjuk a fogyasztóknak, hogy ne hallgassanak zenét, hanem hogy lássák a zenefogyasztás mögötti árat.” – tette hozzá Dr. Matt Brennan a Glasgow-i Egyetemről.

Kép: Freepik


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió