A férfi egészség ne legyen többé tabu!

Written by on 2019. 01. 23

A férfiak többsége egyetlen esetben fordul azonnal orvoshoz, ha potenciazavara lesz. De még ebben az esetben is sokan először inkább mindenféle színű pirulát kapkodnak be, minthogy felkeressenek egy urológust. A közelmúltban meghalt Andy Vajna, aki bár sokáig titkolta betegségét, néhány évvel ezelőtt mégis nyíltan beszélt a prosztatarákjáról. 75 éves volt, ám mégis a rettegett kór győzött felette. Néhány évvel azonban így is tovább élt, mint egy átlag magyar férfi (72 év). A férfiak életben maradásának esélyei az elmúlt évek során nemhogy nőttek volna, hanem csökkentek, ennek persze számtalan oka van, de az egyik, ha nem a legfontosabb, hogy probléma esetén nem akarnak szakemberhez fordulni. Az idősebb korosztályban ez a téma pedig teljes mértékben tabu, pedig minden férfinak tudatosítani kell magában, hogy a férfibetegségek korai kiszűrése és gyógyítása abszolút lehetséges. Néhány hete nyitotta meg a kapuit egy kifejezetten erre specializált központ Budapesten. Ismerjük meg!

A Sasadi úton nyitotta meg Magyarország első férfiegészség-központját az Affidea – jelentette be sajtótájékoztatón a hazai magánegészségügyi piac vezető komplex szolgáltatója. Az Affidea For Men Férfiegészség-központ (www.ferfiegeszseg.com) a férfiak kismedencei betegségeinek szűrése és gyógyítása mellett több szakorvosi területen kínál testre szabott prevenciós és betegellátási szolgáltatásokat. A központ létjogosultságát aláhúzza, hogy európai összehasonlításban a magyar középkorú férfiak halálozási aránya kiemelkedően magas, várható élettartamuk viszont alacsony: egy most 50 éves magyar férfi csak 17 további életévre számíthat.

Ismerjük meg a cégcsoportot!

Az Affidea For Men Férfiegészség-központ olyan vállalatcsoport legújabb intézménye, amely nemcsak Magyarország, de Európa piacvezető képalkotó diagnosztikai szolgáltatója is: 16 országban 242 telephelyen a kontinens legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai eszközparkját üzemelteti.

A csoport hazai leányvállalata, az Affidea Diagnosztika Kft., jelenleg 11 hazai telephelyen több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat, köztük a hazai radiológus orvosok mintegy hatodát. Alapítása óta a cég több mint 17 milliárd forintot fektetett a hazai egészségügy fejlesztésébe, infrastrukturális beruházásokba és korszerű géppark kialakításába.  Központjaiban több mint 700 ezer diagnosztikai vizsgálatot végeznek el évente.

Az Affidea Diagnosztika 2018 elején a magyar magánegészségügyi szektor eddigi legnagyobb pénzügyi lépése keretében vásárolta meg a Főnix-Medet. Az Affidea-csoport portfóliója ezzel jelentősen kibővült: korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, mintegy 30 szakorvosi területen járóbeteg-szakellátást, továbbá országos lefedettségű vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat egyaránt kínál ügyfeleinek.

A titok a részletekben rejlik

Egy hely, ami jóval többet nyújt, mint egy szokványos magánrendelő, egy hely, ami Budapesten és országosan is unikális, egy hely, ahol valóban a férfiegészséget, az egészségközpontú szemléletet helyezik előtérbe és egy hely, ahol olyan apró dolgokra figyeltek oda az egészségügyi központ tervezésénél, mint a diszkréció. Például, hogyha a pácienstől mintákat szeretnének venni, akkor azt egy helyiségen belül el tudják végezni és nem kell a vizelet- vagy a székletmintával a folyosókon sétálni. Vizeletvizsgáló, vizelési paramétereket vizsgáló urofló… ne ijedjünk meg a furcsa szavaktól, hiszen ezzel a módszerrel ki lehet szűrni például azt, ha valaki még az orvossal sem teljesen őszinte a panaszai tekintetében.

Az Affidea szemléletében rendkívül fontos a prosztatarák megelőzése és a gyógyítás még hatékonyabbá tétele, a potenciazavarok megszüntetése és a kismedencei fájdalom szindróma felismerése, gyógyítása. Tudtuk, hogy pont egy ugyanolyan népbetegségről van szó, mint például a cukorbetegség? Csak nem beszélünk róla. Itt az idő!

Szeretnék megőrizni a jelenlétüket a közegészségügyi intézményekben is: számos budapesti és vidéki kórházban, rendelőintézetben szolgáltatnak immáron 27 éve. Emellett a magánegészségügyi profiljuk erősítését is tervezik. Ezen a területen egy hármas tevékenységcsoportnak a szinergiáját tűzték ki célul: képalkotó diagnosztika, vállalategészségügy és a járóbeteg szakorvosi konzultáció összehangolását. Ennek jegyében nyitották meg a férfiegészség központot is. 

Óriási változások az MR diagnosztikában

Dr. Kardos Lilla radiológus elmondta, hogy a különböző új vizsgálati trendek közül az elmúlt években erőteljes fókuszt kapott az, hogy a prosztatavizsgálatokat minél magasabb színvonalon, a nemzetközi protokolloknak megfelelően végezzék. Két évvel ezelőtt egy egyhetes képzést tartottak, nemzetközi előadók részvételével a radiológusaiknak, kifejezetten azért, mert nagyon nagy változás volt az elmúlt időben a prosztatabetegségek megítélésében az MR diagnosztikában. Mára már sokkal előrébb került a speciális multiparametrikus MR vizsgálatként ismert prosztatavizsgálat, amely a rákos megbetegedés korai felismerését biztosítja: amikor a betegnél konzekvensen emelkedett PSA (prosztataspecifikus antigén) szint mérhető, akkor már ott a helye az első MR vizsgálatnak.

Ez miért jó?

Korábban egy biopszia vizsgálat esetében 10-12 tűszúrással járó mintavétel történt – így ez egy meglehetősen kellemetlen beavatkozás volt. Ehhez képest az ultrahangnak és az MR vizsgálatoknak köszönhetően célzottan lehet szúrni a pácienst, nem vakon történik a mintavétel, így az jóval kevesebb fájdalommal jár.

Magyarországon ez a módszer még kevésbé alkalmazott, de bízunk benne, hogy irányt tudunk mutatni a kezeléseinkkel – hangsúlyozta dr. Kardos Lilla.

Innovatív szemlélet

Az Affidea For Men az életkori sajátosságokat figyelembe vevő – modern képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal kiegészített – komplex szűrőcsomagokkal, valamint korszerű, Nyugat-Európában elterjedt holisztikus kezelési eljárásokkal és mintegy 10 területen szakorvosi ellátással – köztük urológiai, sportorvosi és repülésorvoslási szolgáltatásokkal – várja a pácienseket. A férfiegészség-központ célja, hogy a sokak által továbbra is tabutémaként kezelt egészségtudatosság és prevenciós szemlélet elterjesztésében is aktívan részt vállaljon, illetve a férfiakat érintő különböző kórképeket egy helyen több szakmai terület bevonásával professzionálisan kezelje. Ugyancsak fontos, hogy a központ ügyfelei megfelelő tájékoztatást kapjanak, rendelkezzenek az őket veszélyeztető vagy érintő betegségekről és a prevenciós / terápiás lehetőségekről. 

„A nők egészségtudatossá válása 30 éves korban kezdődik, ehhez képest a magyar férfiak mintegy húsz év lemaradásban vannak, és gyakran csak akkor – vagy még akkor sem – fordulnak orvoshoz, amikor konkrét egészségügyi panaszaik vannak. A férfiegészség-központ megnyitásával az a célunk, hogy a prevenciós szemlélet elterjesztésével változtassunk ezen, és a férfiak körében is elfogadottá – sőt trendivé – tegyük az egészség hosszú távú megőrzését – fogalmazott Leitner György, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója.

Védtelen férfiak

Kutatási adatok is alátámasztják, hogy a magyar férfiak körében erősíteni kell az egészségtudatosságot, a szűrővizsgálatok fontosságát. Egy országos reprezentatív mintán végzett felmérés eredményei szerint a férfiak a nőkhöz képest jobbnak értékelik egészségi állapotukat, nem szívesen panaszkodnak és ritkábban járnak orvoshoz.

Dr. Merth Gábor urológus főorvos, az Affidea For Men Férfiegészség-központ orvosigazgatója rámutatott: a férfiak körében is több olyan típusbetegség van, mint a nők esetében a méhnyakrák vagy az emlőrák. Ezeket prevenciós szemlélettel érdemes megközelíteni, mert a korai diagnózis jelentős hatással bír a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.

A legelterjedtebb férfibetegségek körébe tartoznak a kismedence szerveinek megbetegedései, köztük az urológiai és proktológiai (aranyérrel kapcsolatos) panaszok. Ezek klinikai megjelenésükben nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, kezelésük szempontjából viszont különbözők. Ugyancsak ilyenek az egyes életkorokban jellemző kórképek: a fiatalabb korosztályokat érintő hererák, a népbetegségnek számító krónikus prosztatagyulladás, vagy az idősebb generációnál jelentkező prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák, szexuális panaszok.

A szakember hozzátette, hogy a prosztatarák hazai előfordulási adatai aggasztók: 4000 új esetet regisztrálnak, és 1300 férfi hal bele évente a betegségbe, ami a prosztatarákot a férfiak vezető rákos kórképei közé emeli.

Bár a prosztatarák időskori betegség, ötvenéves kor felett már a férfiak 40%-ánál kimutatható a jelenléte. A prosztatarák azért is szed ilyen sok áldozatot itthon, mert a betegek mintegy 80%-a későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban 80%-uk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.

Bejártuk az épületet!

A váróba belépve nyugodt környezet és csodálatos kilátás vár bennünket, ami enyhíti a bennünk levő feszültséget. Minden vizsgálat az emeleten, jól elszeparáltan történik, így emiatt biztosan nem fogjuk kellemetlenül érezni magunkat. Egy hozzátartozó az emeletre is velünk tarthat és a fent kialakított hangulatos váróban foglalhat helyet.

Mi minden található az emeleten?

Tornaterem, masszázs szoba, vizsgálók és egy öltöző.

„A férfiegészség-központban több olyan új eljárást is kínálunk, amelyekkel oki kezelést, panaszmentesítést biztosítunk a pácienseknek. Ilyen például a férfiintimtorna, amellyel a krónikus kismedencei fájdalmakat, a potenciazavarokat, a végbéltáji panaszokat lehet eredményesen kezelni. A rendszeres intimtorna – a gáti, kismedencei izmok tréningje – a megelőzésben is egyre inkább előtérbe kerül. Különböző gyógymasszázsokkal, mint amilyen a gáti triggerpontmasszázs is, ugyancsak jó terápiás eredménnyel kezelhetők a krónikus fájdalmak. A műszeres kezelés lehetőségeit is kiterjesztjük: fókuszált lökéshullám-kezelésekkel ugyancsak meggyőző eredmények érhetők el a potenciazavarok és a krónikus prosztatagyulladás kezelésében” – foglalta össze dr. Merth Gábor.

A tornateremnek az a célja, hogy megtanítsák a férfiakat a férfi intimtornára. Ez pont ugyanolyan fontos, mint a női, csak alig beszélünk róla. Nagyon sok olyan problémát meg lehet oldani, amit sokan gyógyszerekkel kezelnek.

„Nekem a leghosszabb anamnézisű betegem 44 évig járt urológustól urológusig, és 64 éves korában jött oda hozzám. Elkezdtük neki az intimtornát és a triggerpontmasszázst és elsírta magát, hogy végre nem fáj neki semmije.” – emelte ki dr. Merth Gábor

Ha lassan, de biztosan szeretnénk haladni, akkor 4×3 óra a tanulási folyamat. Ez azért nem olyan sok, ugye? Először meg kell tanulni, hogy különböző izmai vannak az embernek a gát területén és ezt hogyan lehet stimulálni. Természetesen lesznek majd rapid programok is, illetve igyekszünk az ügyfeleinkhez alkalmazkodni. Annak azonban, aki megtanulta, csak negyedórát kell tornáznia. Az órákat kis csoportban oktatják a fiúknak, férfiaknak és a kilátás innen is pazar, így szinte repül az idő.

„Mondok egy jellegzetes problémát. Amikor az ember azt mondja, hogy csíp a vizelet, az nem is feltétlen egy fertőzés, hanem lehet, hogy egy izom sugárzik ki oda. Hiába vannak könyvek, videók a témában a srácok mindig az egyszerűbb részét fogják meg a dolgoknak, ezért a hatékony tornához elkerülhetetlen a személyes találkozás. Már évekkel ezelőtt arra jöttünk rá, hogy ezt oktatóval kell oktatni. Abban a pillanatban, amikor megértik, hogy ez, hogy van, akkor heteken belül erőteljes javulás áll be” – hangsúlyozta dr. Merth Gábor

De ebben a teremben lesz a pszichológiai kezelés is: stresszkezelésre, illetve szexuálpszichológiai terápiára is van lehetőség.

Férfi népbetegség, amiről nem beszélünk: kismedencei fájdalom szindróma

Ha valaki cukorbeteg vagy magas a vérnyomása mindenfelé feszélyezettség érzés nélkül el tudja mondani, tud róla beszélni és rengeteg olvasnivalót is talál a témában. Azonban a kismedencei fájdalom szindrómáról, azaz a krónikus prosztatagyulladásról gyakorlatilag szinte semmit sem tudnak a férfiak. Sajnos az az alapvető tudás sincs meg, hogy egyáltalán tudják, hogy hol van a prosztatájuk, mi az és ha valami probléma van, akkor azt meg lehet oldani. Ennek a betegségnek (is) az intimtorna nagyon jót tesz. Továbbá jó hatással van a végbéltájékra, illetve a székelési problémákra. Meglepően hangozhat, de a betegség már egészen fiatalon 20-30 éves kortól jelentkezhet.

Masszázs szoba: ki itt belépsz, hagyj helyet a reménynek!

Nyirokmasszázs, triggerpontmasszázs és még számos más, mellyel szintén a kismedencei fájdalom szindrómás eseteket tudják hatékonyan kezelni… Plusz az ortopéd orvosoktól vették át az úgynevezett lökéshullám kezelést. Rengeteg férfi, aki ezen betegségen ment végig 5-10-15-20 éves procedúrának vetette alá magát. Most azonban már nincs erre szükség. A lökéshullám kezelésekkel az ortopédusok csontokat, ínakat, izmokat tudnak regenerálni, gyógyítani. Ezt körülbelül 10-15 évvel ezelőtt az urológusok is elkezdték használni, azonban kezdetben nem voltak olyan jó eredmények, de módosítottak az eljáráson: teljesen új gépeket és új metodikát találtak ki.

Európa más országaiban már 3-4 éve használják és meglepően jó eredményeket értek el a kezeléssel. A potenciazavarokat rendbe lehet vele hozni, meg lehet szüntetni a fájdalmakat és sok olyan kórképnél is hatásos, aminél a betegek gyógyszert szednek vagy egyéb alternatív megoldással próbálkoznak.

Egy emelet, két rendelő

Két rendelőben zajlik párhuzamosan a kardiológiai és urológiai rendelés. A férfiaknak a fele a szív-és érrendszeri betegségek miatt hal meg, ám ezek az urológiai kórképekre is kihatnak: lásd potenciazavarok. A többi szobában kaptak azok a szakmák helyet, amelyek az urológusoknak segítenek. Minden kardiológiai vizsgálatot maradéktalanul el tudnak végezni.

Nade hol a műtő?

A kis műtő a földszinten helyezkedik el, ahol minden sebészeti, urológiai műtétet, illetve a biopsziát is el tudnak végezni. Gyakorlatilag itt lehet lefolytatni az összes invazív (A beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat.” (1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről)) beavatkozást.

Partnerek segítségével a nagyobb beavatkozásokat is elvégzik, de hamarosan saját műtőblokkal fognak rendelkezni.

Kedves Férfiak, Fiúk és Srácok! Minden lehetőség adott, hogy megelőzzétek, illetve meggyógyítsátok a már esetlegesen kialakult bajt! Ne várjatok holnapig, ne féljetek, és ne legyetek mogorva Pató Pál urak! Neki is más lett volna az élet, ha nem folyton azt szajkózza, hogy „Ej ráérünk arra még!”

Egy társadalom általános egészségügyi szintje nem a kialakított egészségügyi ellátás színvonalától függ igazán, hanem a társadalmat alkotó emberek egészséghez való hozzáállásától.

Kép: Affidea, Freepik, Ribáry Manuéla

Ribáry Manuéla


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió