A Frank Sinatra dal, ami miatt gyilkolnak a Fülöp-szigeteki karaoke bárokban

Written by on 2020. 11. 23

Fülöp-szigeteken a karaoke nemzeti érték. Minden faluban található legalább tíz karaoke bár, melyek mindegyikében kora reggelig szól a zene. Sejthető, hogy egyik karaoke est sem nélkülözi az alkoholt, ráadásul ha ehhez hozzájön 1-2 részeges, hamisan éneklő filippínói, valószínűsíthető, hogy valaki megsérül. Ha pedig valaki úgy dönt, hogy Frank Sinatra “My Way” c. számát énekli, az életveszélybe is sodorhatja magát.

Kép: IMDB/WIKIPEDIA/PIXABAY

A filippínók imádnak énekelni, azonban mint mindenki, ők is könnyedén felismerik, ha valaki tisztán elénekel el egy dalt. Ha pedig valaki dallamon kívül énekel, az egy megbocsáthatatlan bűn és nem egyszer halállal is lakolt már, aki nem figyelt oda eléggé.

Az elmúlt két évtizedben, jellemzően 2002 és 2012 között számos karaoke-gyilkosság történt. Az adatok nem egyértelműek, de feltételezhető, hogy legalább egy tucatnyi ember halálát okozta Frank Sinatra “My Way” című slágerének éneklése. Az 50 évvel ezelőtt népszerűsített dal a kritikusok szerint vokalitását és a kreatív jellegét nézve Sinatra egyik legjobbja, a Fülöp-szigeteken elénekelve azonban akár “halálos” is lehet.

2007-ben például egy karaoke bár biztonsági őre lőtt le egy 29 éves férfit, aki a rizali San Mateoban a “My Way”-t énekelte. A fiatalember feltételezhetően olyannyira hamisan énekelt és olyan sokáig, hogy az őr nem bírta tovább, előhúzta a pisztolyát és lelőtte. És ez csak egy eset a sok közül, ami az elmúlt 20 évben történt.

A gyilkosságok sokkolták a társadalmat, néhány bárban el is távolították a dalt a repertoárból. Az erőszak arra késztette a tulajdonosokat, hogy meleg, nőies férfiakat vagy transznemű nőket vegyenek fel a bárokba, akik könnyebben el tudják simítani a (rossz) karaoke éneklés miatti konfliktusokat.

Amikor az emberek már azt hitték, hogy a My Way gyilkosságok véget értek, 2018-ban ismét lecsapott egy könyörtelen énekkritikus. Egy Zamboanga del Norte-ban tartott születésnapi party során egy 60 éves férfit késelt halálra 28 éves szomszédja, aki a jelentések szerint nem bírta elviselni, hogy a mellette lakó kivette a kezéből a mikrofont. Mondani sem kell, hogy melyik szám kezdődött volna el, amikor a 60 éves, énektudását megcsillogtatni vágyó férfi mikrofonhoz szeretett volna jutni.

A My Way gyilkosságok híre az egész világot bejárta, nyilvánvalóan mindenki válaszokat követelt. A filippínói “machismo” van a gyilkosságok mögött? A dallal van valami baj? Tényleg olyan hamisan énekelnek a Fülöp-szigeteken, hogy halállal kell lakolniuk?

Nos, az élet a Fülöp-szigeteken nehéz, különösen a társadalom túlnyomó része számára, akik a szegénységi küszöb alatt élnek.  Nem meglepő, hogy az éneklés és a karaoke egy fajta menekülő útként szolgál a lakosok számára, hogy egy ideig elfeledjék az élet küzdelmeit. Az is logikus, hogy az emberek haragszanak azokra, akik ezt a békét akaratlanul, de tönkreteszik.

Ami biztos még, hogy a helyzeten Sinatra szövege sem segít. A New York Times 2010-es cikke szerint a dal “diadalmas” jellege valószínűleg szerepet játszhatott az erőszak kiváltásában. A dalszöveg alaposabb elemzése feltárja Sinatra arrogánsabb oldalát, arról nem is beszélve, hogy még maga Sinatra sem volt túl nagy rajongója a dalnak (saját lánya “öncélúnak és engedetlennek” találta). A Paul Anka által írt szöveg támogatja a megbánások nélküli életet, de a szavak jelenthetik a halállal való megbékélést is.

Lényeg a lényeg, függetlenül attól, hogy mit jelent a dalszöveg, a tanulság egyértelmű: ha a Fülöp-szigetekre utazol, kétszer gondold meg, hogy betévedsz-e egy karaoke bárba és ha erre mégis sor kerülne, ne ragadj mikrofont!

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió