A FUTBALL KULTÚRÁJA ÉS NAGY EGYÉNISÉGEI

Written by on 2016. 01. 08

Június 6-án indul a 90.9 Jazzy új műsora, Az Ördög jobb és bal lába, Horti Gáborral és Ganxsta Zoleeval. Június 10-től kezdve pedig végérvényesen elér minket a foci-láz, amelyhez nemcsak a füleknek kínálunk kellemes kikapcsolódást…
A Labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt izgalmas olvasnivalóval lehet felzárkózni a bajnokságra. A foci kultúráját és nagy egyéniségeit bemutató könyvsorozat darabjai nem a szűk értelemben vett focirajongóknak szólnak, de bárki számára izgalmasak lehetnek.

A könyvek érzékletesen mutatják be a futball nagy egyéniségeit és gazdag kultúráját, igazi csemegéket és váratlan meglepetéseket kínálva. A bennük elmesélt történetek, például a Gerrard-, az Ancelotti-,a Suárez-, a Guardiola-, a Barca-sztori, a spanyol válogatott sikertörténete vagy éppen a focikapusok története annyira nagyszerűek, hogy letehetetlenek azok számára is, akik „korábban nem is gondolták volna”, hogy az ilyen könyvek ennyire sokat adhatnak.
A sorozat zászlóshajója a futball egyik alapkönyve, a Jonathan Wilson által írt nagyszabású Futballforradalmak. A könyv egyszerre a foci olvasmányos és átfogó enciklopédiája és kultúrtörténete, ugyanakkor remek nosztalgiakalauz is.

 

A legendás és újrafelfedezett edzőzseni, Guttmann Béla örténete után – aki a Benficával a BEK-döntőben előbb megverte a Barcelonát, majd a következő évben a Puskással felálló Real Madridot – itt van egy még nagyobb meglepetés, egy átfogó és letehetetlenül izgalmas könyv a magyar foci 1945 előtt időszakáról, Az első aranykor. A könyvet kétszáz, nagy részben eddig még nem publikált kép illusztrálja.
A könyvvel egy új, eddig ismeretlen, nagyszerű világ tárul az olvasó elé a maga nagy egyéniségeivel és drámai történéseivel. Az Aranycsapat emlékezete, sőt egyenesen legendája mélyen beépült a magyar köztudatba, a focin jóval túlmutató módon is. Az 1945 előtti elképesztően izgalmas, színes és sikeres focivilágról viszont, ahonnan mindez kinőtt, meglepő módon szinte semmit sem tudunk. Egy elsüllyedt, kincsekkel teli, csodálatos kontinens ez – a magyar fociatlantisz. A könyv ezt a világot mutatja meg, és elolvasása után egészen másképpen fogunk gondolkozni fociról és még sok minden másról, mint korábban.

 

Minden, amit szeretünk ebben a nagyszerű játékban!

 

www.akademiaikiado.hu

http://akkrt.hu/264/tudomany/focis_konyvek/

 

Szegedi Péter: Az első aranykor. A magyar foci 1945-ig
Detlev Claussen: Guttmann Béla, a világfutball edzőlegendája
Steven Gerrard. Életem vörösben. Vér, verejték, Liverpool
Carlo Ancelotti: Az én focim. A vezetőedző jegyzetfüzetéből
Jonathan Wilson: Futballforradalmak. A foci története és taktikai fejlődése
Jonathan Wilson: Kívülállók. A focikapusok története
Luis Suárez: Minden határon túl. Az én sztorim
Graham Hunter: Barca. A világ legjobb csapatának története
Graham Hunter: Spanyol korszak. A nagy focitripla igaz története: 2008, 2010, 2012
Anderson–Sally: Számháború, avagy miért van minden másképp a fociban
Guillem Balague: Pep Guardiola. Ahogyan nem győzött még senki
Alessandro Del Piero: Játsszunk még!
Dominic Bliss: Erbstein Ernő, az elfeledett futballhős. Tündöklés és tragédia Torinóban


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió