A.G. Weinberger: ez ugyanaz a blues?

Written by on 2018. 09. 27

Középiskolában a legtöbb srác álma, hogy egy híres bandában gitározhasson. A.G. Weinberger-nek ez az álma megvalósult és jövő héten Budapestre jön, hogy megcsillogtassa a tudását.

A modern korszak embere… egy világpolgár és egy örökké elmélkedő zenész… 1965-ben született Nagyváradon, egy szétzilált polgári család egyetlen fiaként. 10 éves korában már pontosan tudta, rock’n roll gitáros akar lenni… már sihederként kapcsolatba került kitűnő hanglemezekkel és könyvekkel, amik csiszolták zenei ízlésvilágát, elindították álmodozásait és meghatározták filozófiai és erkölcsi koordinátáit. A kemény katonai időszak letöltése után 1985-ben a híres Metropol rock együttes tagja lett.

1986-ban negyedmagával megalakította Románia első blues zenekarát, a Transylvanian Blues Community-t, akikkel végig turnézták az országot egészen a ’90-es évek elejéig, amikor is létrejött első önálló zenekara, a Weinberger Blues Machine. Ebben a felállásban jelent meg 1996-ban a ‘Good Morning, Mr. Blues’ című album, ami az első blues lemez volt Romániában.

1990 után, amikor megnyíltak a határok, koncertezett Németországban, Svájcban, Izraelben, Törökországban és Magyarországon.

Irány Amerika!

2000 májusában egy amerikai út alkalmával úgy dönt, hogy az Államokban marad, de 2006 végén visszajött egy remek lemezzel (ezt teljes egészében Nashville-ben rögzítette és a Nashville Calling címet viseli, amely 68 000 példányban kelt el világszerte). Producere Tom Hambridge volt.

Pályafutása során színpadra lépett Al DiMeolával, John Mayallal, Chick Coreával és James Blood Ulmerrel. Mint az egyetlen nem amerikai fellépő az 1998-as memphisi Bluestock National Blues Convention műsorában, olyan nevek mellett szerepelt, mint Leon Russell, Son Seals, Little Milton és Hubert Sumlin. Életének egyik kiemelkedő eseménye volt, amikor Bill Clinton, amerikai elnök, romániai látogatása alkalmával az ő produkciója volt az est egyik fénypontja.

Néhány idézet, amit róla mondtak:

„A very good and dynamic guitar man.”
B. B. King

”World class music, with a unique flavor.”
Las Vegas Review Journal

”He is an extraordinary friend and a true Bluesman.”
Son Seals

”An excellent and charismatic guitarist.”
Brian Spencer, Radio KUNV 91.5 FM, Las Vegas

”In his music there is honesty and a real passion.”
The Jonesboro Sun

”A resonant name, a music very well performed, well recorded, well arranged and well produced”
Bruce Iglauer – Alligator Records

”He is simply a monument of the American Musical treasure – the Blues.”
Call Back Magazin

A jazz és a blues népszerűsítése

1998-ban megalapította a Bluesylvania Alapítványt, amelynek fő célkitűzése a blues és a jazz nyelvezete, az adott kulturális közeg egymásra való hatása, valamint új utak és kifejezési lehetőségek kutatása volt. Emellett kiemelt hangsúlyt fordított és fordít a mai napig fiatal zenei tehetségek tanulmányainak támogatására.

Nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy a Romániában élő, elsősorban magyar anyanyelvű zenészek, alkotók, megnyilvánulási lehetőséget és egyenrangúságot kapjanak. A Román televízió 2. számú közcsatornáján, három éven át szerkesztette és vezette saját műsorát az „Acadeaua”-t, amelyet hetente több mint 3 millióan követtek. Itt több alkalommal mutatott be saját anyanyelvükön, kisebbségi együtteseket. Erre az előtt és azóta sem volt példa.

Különösen fontos volt számára, hogy saját közegében erősítse a nemzetközi szakmai kapcsolatokat, így 2009-től útjára indította a Bukarest Guitar Summit elnevezésű rendezvénysorozatot, ide az általa érdemesnek tartott nemzetközileg is kiemelkedő kollégáit hívta meg. A romániai közönség így találkozhatott a magyar művészek közül, Tátrai Tibor, Török Ádám, Póka Egon, Gyárfás István nagyszerű művészetével is.

Nemzetközi sikerek

  • A Grammy-díjakat is odaítélő NARAS (National Academy for Recording Arts and Science) szavazó tagja.
  • A BMI (Broadcast Music Inc.) írója.
  • A memphisi The Blues Foundation tagja.
  • Az EBU (European Blues Union) tagja.
  • Románia Elnöki Hivatala a Kulturális Érdemrend Lovagi Fokozatával tüntette ki.
  • 8 nagylemez, 1 nagysikerű könyv, 2 radió és 2 tévéműsor szerkesztése, cikkek hada, 4 fesztivál, 17 színházi darab zenéje és rengeteg fiatal mentorlása fűződik a nevéhez.

Reborn című 9. lemezét Magyarországon rögzítette. A lemez kapcsán a művész egyik fő missziója, a föld vízkészletének végességére és a tudatos vízhasználására való figyelemfelhívás. Október 4-én Budapesten az új album dalai közül is csemegézhetünk.

Kép: Wikipédia, Unsplash/Austin Neill


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió