A Grimm mesék világa interaktív kiállításon

Written by on 2019. 10. 01

A Grimm testvérek mesevilágát megidéző élménykiállítás nyílt Hamburgban.

A Grimm-mesék és a bennük bemutatott világok kultúrtörténetünk felbecsülhetetlen kincsei közé tartoznak. Több mint 200 éve számítanak bestsellernek, és semmit sem veszítettek varázsukból” – mondta Matthias Kammermeier, a hamburgi kiállítást szervező cég elnöke.

A látogatók 3000 négyzetméteren élhetik át a mesehősök érzelmeit: hősiességet, bátorságot, szerelmet, félelmet, árulást és vágyakozást. A kiállítást szervező Märchenwelten cég koncepciójának fontos részei a multimédiás és interaktív elemek. A bejáratnál mindenki kap egy chipet, amely elraktározza az életkorát, a nemét és az általa beszélt nyelvet, így az összes állomás a látogatóhoz alkalmazkodik.

A szervezők évente mintegy 300 ezer vendéggel számolnak. Számos újdonságot lehet majd kipróbálni a kiállításon, például interaktív padlók és falak fognak működni, amelyek a mozgásra reagálva változnak. A digitális technológiának köszönhetően a mesefigurák meg is elevenednek a nézők előtt.

 

A Grimm testvérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismertek.1806 tól -tól kezdve gyűjtöttek a Grimm fivérek meséket. 1810- ben újra együtt voltak Kasselban, és 1811-ben Jakob kiadta első művét a lovagi énekekről. Wilhelm első könyve régi dán meséket tartalmazott. 1813-1816-ban a Régi német erdők című újságot adták ki régi német mesékkel. 1815-ben a Gyermek,-és Családi mesék második kötetét adták ki. A könyvet fivérük, Ludwig Emil illusztrálta. A mesék nagy kiadása hét, a kisebbik tíz kiadást ért meg még életükben. Régi regéket is kiadtak, ami azonban nem volt olyan népszerű, mint a mesék. A német nyelvtanról írt könyvüket is ekkor adták ki. Wilhelm a rúnaírásról írt könyvet, fő műve, a német hősi eposz 1829-ben jelent meg.

 

(forrás: MTI)


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió