A hamburgi Star Club, amelyet a Beatles tett világhírűvé, már 50 éve bezárt

Written by on 2019. 11. 15

A Star Club a beat korszak egyik kultikus helyszíne volt, hiszen a hatvanas évek egyet jelentett az új zenei stílussal, ami átalakította a szórakozást és a táncot egyaránt.   

A klub 1962 áprilisában nyitott meg és 1969-ig üzemelt. Olyan muzsikusok léptek itt fel, mint Fats Domino, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Jimmy Hendrix, a Black Sabbath, a Cream vagy a The Beatles.

A Star Club a Beatles számára is fontos helyszín volt, mert itt készültek legkorábbi élő koncertfelvételeik. Ezeket, a ma már dollármilliókat érő felvételeket, a klub menedzsere Adrian Barber szerkesztette meg egy Grundig hordozható magnóval, mégpedig úgy, hogy csupán egyetlen plafonra szerelt mikrofont helyeztek a színpadhoz, a felvételhez pedig egy Phillips márkájú hordozható magnót használtak.  Ezzel rögzítették a hamburgi Star Clubban azt a felvételt, amelyből később a gombafejűek első élő albuma készült Live! At The Star-Club, Hamburg, Germany címmel.

A felvétel elkészítését Ted Kingsize Taylor javasolta és végezte, aki a liverpooli Kingsize Taylor and the Dominoes zenekar vezetője volt. Mivel mindkét banda egyidőben játszott akkoriban a Star Clubban, így Taylor John Lenonnal megbeszélte, hogy felveszik a koncertet, aztán majd meglátják, használható-e.  A felvétel évekig nem került elő, majd amikor Taylor javasolta a kiadást, Brian Epstein, a Beatles menedzsere rossz minőségére hivatkozva elutasította, majd a 1970-es években mégis megjelent a koncertfelvétel. 2014-ben Dallasban, a Heritage Auctions aukcióján elárvereztek mindent, mikrofont, magnókat és ami még a Star Clubban fellelhető volt a Beatles indulásakor.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió