A hazai automobilizmus születése

Written by on 2021. 02. 04

1895-ben csodálatos dolog történt Budapesten. Addig az évig az utcák a lovak horkantásaitól és a patkók csattogásától voltak hangosak, ám egy napon valami éktelen és addig ismeretlen lárma keveredett az előbbiekhez. Egy lovaskocsiszerű, 2 méter 30 centiméter hosszú szerkezet kezdte róni az utakat, melyet semmi sem vontatott, viszont irgalmatlan füstöt eregetett maga után.

Az aprócska jármű egy 3 lóerős Benz Velo volt, mellyel megkezdődött a hazai automobilizmus. Az autó tulajdonosa Hatschek Béla, budapesti orvosi műszerész mindig is rajongott a kora technológiai újdonságaiért és feljegyezték róla, hogy különösen érdekelték az automobilok, olyannyira, hogy több ízben is elutazott Párizsba, élőben is megszemlélni őket. Végül 1895-ben, Bécsben vásárolta meg az áhított négykerekűt.

A csoda tehát megérkezett Budapestre is és Hatschek minden útja érdeklődő járókelők és kacagva szaladó gyermekek előtt zajlott. Hatschek automobilja után két évvel érkezett az országba az első magyar teherautó, a Törley gyár megbízásából, melyet hamarosan egy másik is követett, mindkettő a termékek kiszállításának céljából.

Hatschek Béla és a kis, 3 lóerős Velo

Ahogyan egyre jobban szaporodtak az autók a főváros útjain, egyre inkább szükségessé vált a szabályozás is. 1900 novemberében létrejött a Magyar Automobil Club, mely javaslatokat tett a gépjárművek ellenőrzésére és a sofőrök képzésére. Így ezután már csak forgalmi vizsga és sofőrengedély birtokában volt szabad autót vezetni. Egy évvel később már 49 jogosítványt és 38 forgalmi engedélyt állítottak ki.

Az új autós hóbortra a rendőrség is hamar reagált és egy szabálygyűjteményt adtak ki, megszületett az első KRESZ. Szükségessé vált a világítás, a kürt és a fékrendszer használata, a megengedett legnagyobb sebességet pedig 20 km/h-ban maximálták.

Forrás, további információ: bpromantikaja

 

Jazzy Lexikon minden hétköznap 10:00 és 16:00 között; hétvégente 13:00 és 16:00 között, a 90.9 Jazzy-n.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió