A házimunkában besegítő gyerekek sikeresebb felnőttek lesznek, állítja a tudomány

Written by on 2020. 11. 27

Szeretnéd, hogy a gyerekeidből sikeres felnőttek legyenek? Fogd be őket házimunkára. Ha ellenkeznének, elmondhatod nekik, hogy a tudomány melletted áll.

A Harvard Grand Study-ban, a történelem leghosszabb ideje tartó longitudinális vizsgálatában (amely most már több, mint 80 éve tart) a kutatók két olyan dolgot azonosítottak, melyekre az embernek szüksége van ahhoz, hogy sikeres és boldog legyen.

Az első: szeretet
A második: munkamorál.

És mi a legjobb módszer a fiatalok munkamoráljának fejlesztésére? A tanulmányban részt vevő 724 kiváló munkabírású ember tapasztalatai alapján nagy az egyetértés.

„(A tanulmány) megállapította, hogy a szakmai siker, amit kívánunk a gyerekeinknek… a gyerekkori házimunka végzésből következik” – mondja Julie Lythcott-Haims, a Hogyan neveljünk felnőtté? című könyv írója és a Stanford Egyetem gólyáinak volt dékánja a TED előadásában. „Minél előbb kezded, annál jobb” – folytatja. „Valami kellemetlen munkára, amit valakinek mindenképp el kell végeznie, te azt mondod, hogy bevállalod és elvégzed… ez az, ami előrevisz később a munkahelyeden.”

Viszont azt is meg kell említeni, hogy ennek az egésznek van egy hátulütője. Ha a gyerekeid elvégzik a házimunkát, az nem azt jelenti, hogy neked szülőként kevesebbet kell dolgoznod. Általában, ha megkérjük a gyerekünket, hogy segítsen be nekünk otthon, akkor segíteni fog, de nem szívesen. Az ezzel járó reakciókat és az esetleg nem tökéletes végeredményt a szülőnek kell kezelnie.

Ha keményebbnek is tűnik a feladat, a tudomány akkor is azt állítja, hogy hagyni kell a gyerekeket a házimunka által tapasztalatokat szerezni. Ahogy Lythcott-Haims elmondta a Business Insidernek: „Azzal, hogy házimunkára ’kényszerítjük’ őket – kivigyék a szemetet, saját maguk indítsanak mosást – rá fognak jönni, hogy a mindennapi teendőket el kell végezniük annak érdekében, hogy az élet részesei legyenek.”


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió