A hétvégén ismét lesz Sakura ünnep az ELTE Füvészkertben!

Written by on 2022. 03. 29

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi. A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát is jelenti. Ennek csodálata egy legendához köthető: a Fuji hegy istennője minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat és feldíszítette a japánok legszentebb hegyét. Így vált a sakura a tavasz eljövetele és az újjáéledés legfőbb szimbólumává! 

A hétvégi programokon lesz többféle japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, koncertek, irodalmi est, és manga bemutató is, sőt e szubkultúra hazai rajongóinak találkozóját is itt rendezik!

Aki érdeklődik a táblás játékok iránt, belekóstolhat a japánok hagyományos játékába, a go-ba is! A kertben elolvashatók a meghirdetett haiku-író pályázatra érkezett versek.

Milyen ízű a Sakura tea? Mi kell ahhoz, hogy elkezdjük a japán kalligráfia gyakorlását? Ezekre is választ kapunk Rabi Évától, a Füvészkert kommunikációs munkatársától!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió