A holland tervező, aki életre keltette az euróbankjegyek hídjait

Written by on 2020. 09. 29

Robin Stam holland tervező és illusztrátor végleg megváltoztatta Hollandia egyik városkáját. Stamet megihlették az euróbankjegyeken látható hidak és úgy döntött, életre kelti őket.

atlasobscura

Meglepő módon az euróbankjegyeken látható hidakat a képzelet szülte, sehol nem voltak megtalálhatóak Európában. A hidak Robert Kalina osztrák művész fejéből pattantak ki, hogy visszhangozzák Európa fő építészeti stílusait és korait. A hét különféle bankjegy – az 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós – ábrázolja a klasszikus antikvitást, a római korszakot, a gótikus időszakot, a reneszánszot, a barokkot és a rokokót, vas- és üveg építészet korát és a kortárs 20. századi építészetet.

Mivel hét bankjegy és tizenkilenc euróövezeti ország volt, igazságtalan lett volna előnyben részesíteni valamelyik országot, ezért használtak kitalált hidakat. A holland tervező szomorúan vette tudomásul, hogy a hidak nem valóságosak, ezért feltűrte ujjait és nekilátott a munkának.

Stam jóváhagyó levelet kapott a projekthez az Európai Központi Banktól és a városi tanács támogatását is megkapta. Összesen 1,3 millió dollárral finanszírozták projektjét, amely körülbelül negyed annyival volt drágább, mint amennyibe egy egyszerűbb “hídkészlet” került volna.

5

atlasobscura

 

10

atlasobscura

20

atlasobscura

50

atlasobscura

100

atlasobscura

200 €

atlasobscura

500 €

atlasobscura

2013 óta már Stam színes és ikonikus hídjai díszítik a Rotterdam melletti Spijkenisse városát. Mind a hét hidat pontosan a bankjegyek alapján építették meg. Minden hídnál található egy tábla, amely megmutatja, honnan kell lefényképezni a hidat ahhoz, hogy a legjobban passzoljon a bankjegyen található képéhez.

Források: 1 2

Képek: atlasobscura


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió