A jól fizető, magas képzettséget igénylő munkákat erősen befolyásolni fogja a mesterséges intelligencia

Written by on 2019. 12. 03

A technológia fejlődésével egyetemben tartani lehet attól, hogy az automatizálás szép lassan elveszi a munkánkat.

A McKinsey & Company friss adatai szerint 2030-ig több, mint 800 millió munkást helyettesíthet a robotika. A kutatás azt emeli ki, hogy olyan kék galléros munkások, mint a gyorséttermi kiszolgálók, vagy a gyári munkások számíthatnak elsősorban változásra. Ám egy új, Brookings Institution által megjelentetett tanulmány szerint lehet, hogy teljesen más a helyzet.

A jelentés közelebbről megvizsgálja azokat az állásokat, amik leginkább alá vannak vetve a mesterséges intelligenciának, az automatizálás egy olyan részhalmazának, ahol a gépek már ítélőképességgel és a feladat elvégzéséhez szükséges logikával rendelkeznek.

A Stanford University doktorjelöltje, Michael Webb elemezte az átfedést több mint 16,000 mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabadalom és több mint 800 munkaköri leírás között, és felfedezte, hogy a magasan képzett és jól fizetett munkavállalókat érintheti súlyosabban a mesterséges intelligencia terjedése.

Michael Webb

A diplomával rendelkező munkavállalók például ötször annyira vannak kitéve a mesterséges intelligenciának, mint a csak középiskolai végzettséggel rendelkezők. Ez azért van, mert a mesterséges intelligencia kifejezetten jó az olyan feladatok elvégzésében, amelyek igényelnek tervezést, tanulást, érvelést, problémamegoldást és előrejelzést – amelyek legtöbbje az értelmiségi munkák elvégzéséhez szükséges készségek.

Az automatizálás nevezetesen robotikában és szoftvereknél alkalmazott formái pedig jobban befolyásolják a hagyományosan kék galléros munkahelyek fizikai és rutinszerű munkáját. Ám Mark Muro, a Brookings vezető munkatársa és politikai igazgatója, valamint a jelentés társszerzője szerint fontos kiemelni, hogy a mesterséges intelligenciának való kitettség nem feltétlenül jó vagy rossz.

“Mi nem állítjuk, hogy a mesterséges intelligenciával való érintettség a munkahelyek átszerveződését vonná maga után, vagy fenyegetést jelentene az állásokra,” – nyilatkozta Muro a ‘CNBC Make it’-nek. “Valójában mi azokat a foglalkozásokat térképezzük fel, amelyek mélyebben kapcsolódnak a mesterséges intelligenciához, de azt nem, hogy mely munkahelyek vannak fenyegetve.”

Mi az amit a munkavállalók és a munkáltatók tehetnek?

Anima Anandkumar, a nevadai gépi tanulási kutatás vezetője azt mondta, hogy a munkavállalóknak három kérdés feltevése alapján kell értékelniük saját szerepük jövőjét: A munkám meglehetősen ismétlődő? Vannak jól meghatározott módszerek a munkám kiértékeléséhez? Elég adat érhető el egy mesterséges intelligencia-rendszer kiképzéséhez?

Ha a válasz mindhárom kérdésre az, hogy ‘igen’, Anandkumar azt állítja, hogy a mesterséges intelligenciának való kitettség valószínűbb, illetve azt javasolja a munkavállalóknak, hogy célozzanak meg olyan állásokat, amelyek nagyobb kreativitást és emberi intuíciót követelnek. “Ez nem feltétlenül jelent egy teljes karrier-váltást. Például az ügyvédi és könyvelői munkának is vannak olyan területei, amelyek emberi közreműködést, együttműködést, magas szintű stratégiai tudást és kreativitást igényelnek. Ezek értékesebbek lesznek a jövőben.”

Források: 1 2 3 4 5


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió