A karácsonyfa korai felállítása boldogabbá tesz, állítja a tudomány

Written by on 2020. 11. 16

Mindenki ismer olyat, aki a karácsonyi időszakot csak akkor kezdi el tudomásul venni, amikor Télapó gyakorlatilag már a kémény aljában jár. Szakértők szerint azonban a dekorációk korai felhelyezése nemhogy elkerülhetővé tehet egy kapkodós karácsonyt, de boldogságot is hozhat a monoton novemberi hétköznapokba.

Kit érdekel ha még hat hét van hátra a nagy napig? Az órákat már átállították, a levelek leestek, a karácsonyi számok és filmek elkezdtek pörögni. Röviden, minden adott ahhoz, hogy előássuk a karácsonyi díszeket.

Az vitathatatlan, hogy a karácsony izgatottságot vált ki az emberekből, de Deborah Serani pszichológus azt is elmagyarázta, hogy a ház feldíszítésével és a karácsonyfa felállításával megváltozhatnak a hormonok és boldogabbá tehetjük magunkat.

Serani a Today-nek adott interjújában elmondta, hogy a díszítéssel “létre lehet hozni egy olyan neurológiai átkapcsolást, amely boldogságot eredményezhet.”

“Bármi olyasmi, ami kivezet minket megszokott napi tevékenységeinkből, jelez az érzékeinknek, azok pedig eldöntik, hogy ez a valami kellemes-e vagy sem. A karácsonyi díszítés felszabadítja a boldogsághormonnak is nevezett dopamint, ezzel elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki” – mondja Serani.

Legyen szó a fények csillogásáról, a fenyő illatáról, vagy az otthon melegéről, a karácsony tudományosan bizonyítottan magával hozza a boldogságot. Serani a karácsonyt “varázslatos időszaknak” tartja, szerinte az ünnep sok ember számára az “ártatlanságot” és az “örömöt” jelenti, ezzel megmagyarázva, hogy miért is szeretnének az emberek olyan hamar nekilátni a karácsonyi készülődésnek.

Mivel a tudomány a mi oldalunkon áll, valójában semmi okunk nincs arra, hogy ne rakjunk be karácsonyi dalokat november közepén, ne kezdjünk el karácsonyi filmeket nézni a családdal és ne kezdjünk hozzá a díszítéshez.

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió