A kávé újabb pozitiv hatásait bizonyitották

Written by on 2020. 03. 27

A tudomány már bizonyította: a kávéfogyasztás által fejlődik az agyműködés és lassul az öregedés. Most egy új kutatás szerint a kávé a diétában és a testzsír-százalék javításában is segíthet.

Számos tanulmány alátámasztotta már a kávéfogyasztás pozitív hatásait. A kávé 20%-kal csökkentheti a rák, 30%-kal a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

A tudomány továbbá bizonyította, hogy egy bögrényi koffein serkenti a memóriát és fejleszti a tanulóképességet. Tehát igaz az az állítás, miszerint érdemes egy csésze kávéval indítani a napot.

Mindezek miatt a kávé valami szupererőnek tűnhet, különösen akkor, ha figyelembe vesszük a súlyra és a koleszterintermelésre gyakorolt hatását. Egy nemrégiben elvégzett kutatás bizonyítja, hogy a koffein csökkenti az elhízás esélyét is.

A kutatók patkányokkal kísérletezték ki a koffeinfogyasztás hatásait. Négy hét elteltével a koffeint fogyasztó patkányok 16%-kal kevesebbet nyomtak a mérlegen és 22%-kal kevesebb zsírral rendelkeztek, mint a koffein-absztinens patkányok.

A kutatók a kísérlet bizonyításának érdekében a patkányok zsírsejtjeit a koffein különböző formáinak tették ki. Hogy mi lett az eredmény? A koffein 20-40%-kal csökkentette a zsírsejtekben a lipidek felhalmozódását.

Noha a koffeintolerancia személyenként eltérő, több tanulmány azt mutatja, hogy napi 3-5 csésze kávé nem jelent egészségügyi kockázatot az átlagember számára. Sőt: 6-8 csésze kávéból akár előnyünk is származhat.

Összegezve az eredményeket, a koffein elhízásgátló szernek tekinthető. A kutatás eredményei szerepet játszhatnak abban, hogy az emberek megértsék a koffein szerepét és ezáltal megelőzzék az elhízással kapcsolatos betegségeket.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió