A kutyák bizonyítottan képesek megérezni a rossz embereket

Written by on 2020. 01. 24

Előfordult már, hogy házikedvenced eltérően viselkedik különböző emberekkel? Sőt, volt már olyan, hogy ugyanúgy nem szeret valakit, akit te sem kedvelsz? Nos, ez talán azért van, mert a kutya képes érzékelni azt, ha valaki “rossz ember”.

A tudomány nemrégiben megerősítette, hogy a kutyák meg tudják különböztetni a jó embereket a rosszaktól. A Neuroscience and Biobehavioral Reviews által készített tanulmány szerint a kutyák képesek megmondani valakiről, hogy rossz még akkor is, ha az adott helyzetben éppen nem viselkednek csúnyán velük.

 

A kísérlet során a kutyatulajdonosoknak egy nagyon nehezen nyitható konténert kellett kinyitniuk. A gazdik ilyenkor a kutatókhoz fordultak segítségért. A kutatók vagy (1) segítették a tulajdonost, vagy (2) csak passzív módon ott álltak, vagy (3) megtagadták a segítségnyújtást. Ezután a kutatók odamentek a kutyákhoz, hogy felajánljanak nekik egy-egy jutalomfalatot.

A kutyák sokkal gyakrabban fogadták el a finomságot a segítőkész vagy a passzív emberektől, mint azoktól, akik megtagadták a segítséget.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió