A legmodernebb otthoni okos kütyük – CES 2020

Written by on 2020. 01. 09

Az imádnivaló kocka alakú hűtőszekrényektől a menő okos zárakig ezek voltak a legforradalmibb készülékek, amelyek felmerültek az év legnagyobb tech show-ján.

Tegnap előtt zajlott a Consumer Electronics Show, a világ egyik legnagyobb technológiai konferenciája, ahol többek között a Sony első elektromos autóját is bemutatták. Míg a show mindent lefed az autóktól és a számítógépektől az őrült találmányokig, az egyik legnagyobb jelen lévő fogyasztói kategória az ‘intelligens otthon’. Íme néhány a csodálatos intelligens otthoni eszközökből, amelyekről mindenképpen beszélni kell.

1. Samsung kocka alakú hűtők

A Samsung már ismert intelligens hűtőszekrényeiről, de ez a legújabbik egy teljesen új ok miatt “okos” – ez pedig a méret. Az imádnivaló kocka alakú hűtőszekrény-sorozat mindegyike különböző dolgok hűtésére van kifejlesztve – külön modellek szolgálnak a borok, sörök, és a szépségápolási cikkek tárolására. A hűtők nem csak testreszabják, hogy mi legyen bennük, de különböző színkombinációkban is jelennek meg, hogy a vevők választani tudjanak közülük. Az ára még kihirdetésre vár.

2. Intelligens fényerőszabályozók a Brilliant-től

A Brilliant intelligens kapcsolóvezérlő rendszere 2019 óta az egyik kedvenc forradalmi találmány világszerte. A dimmer kapcsolók (fényerőszabályozók) helyettesítik a hétköznapi fénykapcsolókat a fények beállításához. Ezzel a kapcsolóval, hogyha különböző helyeken rákoppintunk, nemcsak a fényeket tudjuk szabályozni, de aktiválhatjuk más intelligens eszközeinket is, például az okos hangszórót a zenéhez. Ár: 69$

3. Samsung The Sero Tv

Az otthoni szórakozás jövője ez a ‘forgó’ tévé. A Samsung Sero Tv lehetővé teszi azt a függőleges és vízszintes tájolás közötti variálást, amelyet már az okostelefonokon és tableteken megszokhattunk. Ez a modern kialakítású okos tv prémium szintű kijelzővel rendelkezik, és bármilyen internetes tartalom és sorozatok nézésére tökéletes eszközként szolgál.

4.  Láthatatlan okos zár a Level-től

Manapság már rengetegféle okos zár van a piacon, de a legmenőbb közülük teljesen láthatatlan. Ez azt jelenti, hogy a kis szerkezetet a már meglévő zárszerkezeten belül van elrejtve, nem pedig helyettesíti azt. Így a kütyü lényegében nem is látszik, viszont a zárat akár hagyományosan is használhatjuk, ha szeretnénk, hiszen a zár lehetővé teszi azt, hogy az okos otthon vezérlési eszközein keresztül ellenőrizzük, hogy az ajtó be van-e zárva, vagy akár, hogy távolról kinyithassuk magunknak, vagy másoknak. A Level állítása szerint az okos zár csak egy 10 perces telepítési folyamatot igényel. Ár: 199$

5. Netatmo okos zár + kulcsok

Egy másik szórakoztató találmány az okos zárak között: az NFC okos zár. Ha az „NFC” kifejezés ismerősen hangzik, az valószínűleg azért van, mert az okostelefonok is ezt a technológiát használják a telefonon keresztüli érintéses fizetéshez a kasszánál. A Netatmo zára viszont nem teljesen így működik: fizikai kulcsokat használ, amitől működése hasonló lesz a hagyományos zárhoz, az NFC-t pedig ezeknek a programozására használja. Ilyen módon, ha elveszítjük az egyik kulcsot, ahelyett, hogy lecserélnénk az egész zárat, egyszerűen csak lekapcsoljuk az elveszített kulcsot a rendszerről, így az többé már nem fog működni – nincs szükség se új zárra, se új kódokra. A zárat a Netatmo appon keresztül is lehet vezérelni, az eszköz árát egyelőre még nem lehet tudni.

Források: 1 2 3

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió