A magas érzelmi intelligencia ma már elengedhetetlen a munkahelyen

Written by on 2020. 03. 16

“Ha nem vagy tisztában érzelmi képességeiddel, ha nem rendelkezel önismerettel, ha nem tudod kezelni a szorongást, ha nem vagy empatikus és nincsenek hatékony kapcsolataid, akkor nem számít, milyen okos vagy, nem fogsz messzire jutni.”

Legalábbis ezt állítja Daniel Goleman ismert író, kutató, a bestseller “Érzelmi Intelligencia: Miért fontosabb, mint az IQ” szerzője. Goleman a könyv írása közben arra törekedett, hogy megtudja, mi teszi sikeressé az embereket. A címe előre lelövi a poént – Goleman kutatásai alapján az érzelmi intelligencia a siker legfontosabb komponense.

De mi pontosan az érzelmi intelligencia?

  • Saját és mások érzelmeinek pontos azonosításának képessége.
  • Képesség arra, hogy az érzelmeket felhasználjuk és alkalmazzuk olyan feladatokra, mint a gondolkodás és a problémamegoldás.
  • Az érzelmek kezelésének képessége, ideértve a saját érzelmek irányítását, valamint mások megnyugtatását, vagy felvidítását.

Az érzelmi intelligencia (EQ) fogalma 1990 óta létezik, amikor a Yale pszichológusai, John D. Mayer és Peter Salovey bemutatták a koncepciót a nagyközönség számára. De Goleman tovább tanulmányozta a fogalmat és közvetlen kapcsolatot talált a dolgozók EQ szintje és a vállalat sikeressége között.

Szerinte a magas EQ szinttel rendelkező alkalmazottak öntudatosak, ami segíti őket a munkatársak megértésében és a határidők betartásában. Továbbá, nem zavarja őket az ügyfelek kritikája, saját magukra és eredményeikre koncentrálnak ahelyett, hogy megsértődnének.

Az érzelmi intelligencia szint akkor is kiemelten fontossá válik, amikor két állásjelölt hasonló IQ szinttel rendelkezik. Ilyenkor az fog dönteni, hogy kinek magasabb az EQ szintje, hiszen az ilyen alkalmazottak bizonyára jobban megfelelnek a vállalatnak.

Hogyan lehet felismerni azokat az embereket, akik magas EQ szinttel rendelkeznek?

Az ilyen személyek nem félnek a váltástól, megértik, hogy ez az élet velejárója. Természetesen öntudatosak és empatikusak, hiszen tisztában vannak képességeikkel, valamint kifejezetten megértőek, tudnak másokkal azonosulni. Az ilyen emberek kíváncsiak és sokat kérdeznek, ezért körülöttük lenni motiváló és felemelő érzés. Mindezek mellett a kiegyensúlyozottság is az egyik ismertetőjegyük, hiszen, aki szétszórt, ingatag és labilis, az nemhogy másokra nem tud odafigyelni, de önmagára sem.

Az érzelmileg intelligens emberek tudják, hogyan lehet a munkahelyet és a világot egy jobb hellyé tenni. Te közéjük tartozol?

Forrás


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió