A magyar pilóta, aki rekordidő alatt repülte át az Atlanti-óceánt

Written by on 2021. 02. 11

A budaörsi Endresz György Sportrepülő Egyesület a XX. század egyik legjobb pilótájáról, Endresz Györgyről kapta a nevét. A pilóta 1931-ben egészen elképesztő tettet hajtott végre.

Endresz György

Endresz György 1931-ben a kanadai Új-Foundland-ról indulva repülte át az Atlanti-óceánt Magyar Sándor navigátor segítségével. A Justice For Hungary nevű gép tökéletesen működő motorja és a profi páros már a táv első felén rekordot döntött: 13 óra 50 perc alatt érték el az ír partokat.  A gép iránytűje azonban az ír partoknál elromlott, és a rossz látási viszonyok is nehezítették a küldetés hátralevő részét, ezért az út további szakaszában a navigálás nehezebbnek bizonyult.

A “Justice for Hungary”

A kényszerű manőverezés és a viharzónák kerülgetése miatt meghiúsult a Mátyásföldre tervezett landolás, pedig ott már ezrek várták türelmetlenül a repülőgép feltűnését. Így a Mátyásföldre tervezett landolás helyett Felcsút határában, egy kukoricásban voltak kénytelenek letenni a gépet.

A gép Felcsút határában, egy kukoricatáblában a kényszerleszállás után

Az 5770 km-es utat a két magyar óceánrepülő pontosan 25 óra 20 perc alatt teljesítette, gyorsabban, mint addig bárki, óránként csaknem 230 kilométeres átlagsebességgel. Továbbá korábban senki sem hatolt ilyen mélységig az európai kontinens belsejébe, így három világrekord is megdőlt azon a napon.

Jazzy Lexikon minden hétköznap 10 és 16 óra között a 90.9 Jazzy-n!


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió