A Márkamonitorba érkezik Kozák Ákos, Egyensúly Intézet társalapítója

Written by on 2021. 09. 08

Ma este a Márkamonitorba érkezik Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója, az Egyensúly Intézet társalapítója. Közgazdász, szociológus.

Röviden áttekintjük az Egyensúly Intézet, Magyarország új agytrösztje néhány éves történetét, kik hozták létre, mikor, miért, milyen céllal. Megbeszéljük, van-e verseny a politikai víziók területén a mai Magyarországon. Az Intézetnek tavaly jelent meg a Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak című összefoglaló kötete, rákérdezünk, mi lett a kötetben kifejtett javaslatok sorsa, eredménye, kire hatott, mennyi esély van a szakpolitikai javaslatok megvalósítására?

Filippov Gábor, az Intézet egyik vezetője mondta egy interjúban: „Ez nem baloldali, nem jobboldali, nem liberális, nem zöld, de nem is depolitizált intézet.” Kozák Ákostól megkérdezzük, ha a fentiek egyike sem igaz rájuk, akkor  mi is az Egyensúly Intézet az ő definíciója szerint?

Jövőkép nem csak Magyarországnak, hanem az alapítványnak is kell. Miből él egy alapítvány? Miből finanszírozzák az Intézet aktivitásait, kiadványait, konferenciáit? Piaci munkákat is terveznek, vannak már ilyen megrendelők? Közelebbről is megnézzük a szakpolitikákat. Mely területekről születtek eddig átfogó javaslatok, mi ezeknek e lényege?

Kozák Ákos épp a műsor napján tartott előadást a Márkaépítés 2021 konferencián, így arra is alkalmunk nyílik, hogy megismerjük az előadás legfontosabb tételeit. Az előadó előzetesen ezt ígérte: „Az előadás minden lényeges szakpolitikai javaslatot felölel a demokrácia, a levegőszennyezés-fenntarthatóság és a gazdaság területéről. Egy agytröszt víziója arról, mit kell tenni a politikusoknak és a vállalatvezetőknek a következő években. A demokrácia állapota mindannyiunkat érint, a demokratikus keretek kialakítása azonban a politikum feladata. Az Egyensúly Intézet konkrét javaslatokat fogalmazott meg a demokrácia működésének javítására, ezek lényegi bemutatója az előadás részét képezi.

Ugyanígy érintem az évi tizenháromezer ember halálát okozó levegőszennyezettség csökkentését célzó intézkedéseket. És bemutatom azt, hogyan tudunk kilépni a középszerűség csapdájából és befogni Európa fejlettebb gazdaságait. Talán soknak tűnik egy rövid előadáshoz, de mégsem sok, ha a lépéskényszert és az időszerűséget nézzük.”

Kezdés: 19:00

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Szakács László

A műsor már visszahallgatható ITT:

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió