A Műegyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakájához

Written by on 2022. 09. 29

A közönség előtt ritkán megnyíló laborok, interaktív bemutatók, történelmi kulisszák és a holnap műszaki témái a Kutatók Éjszakája BME-s programjain.

Az év egyik legszínesebb és leggazdagabb tudományos és ismeretterjesztő repertoárjával rukkol elő a Műegyetem a pénteken és szombaton megrendezendő Kutatók Éjszakáján.

Az intézmény 8 kara összesen 70 programmal várja a tudományok iránt érdeklődő gyermekeket, családokat, felnőtteket.

Az este egyik különlegességeként pénteken Härtlein Károly közös fizikai bemutatót tart a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarral, amelynek meghívott vendége, Gryllus Dániel lesz. A meghökkentő bemutatóiról is elhíresült mesteroktató most azt bizonyítja be, hogy a zene és a fizika látszólag egymástól távoli világa között valójában szoros kapcsolat áll fenn!

A látogatók többek között megtudhatják, mi az oka a színtévesztésnek, és hogy ez hogyan korrigálható egy színszűrős szemüveg segítségével. Az igazán kíváncsiak barangolhatnak a vízlaborban, tehetnek egy sétát a műegyetemi tanreaktorban, megnézhetik, hogyan modellezik a mérnökök a közúti közlekedést, milyen sebességgel süvít a levegő a szélcsatorna laborban vagy éppen mi történik egy földi műholdvezérlő állomáson.

A legbátrabbak önvezető járművel versenyezhetnek, és fény deríthetnek arra is, mi hajtja a repülőgépeket, mitől recseg az autórádió vagy éppen előre jelezhető-e a földrengés az Eötvös-inga segítségével.

 

A Happy Hours vendége: Dr. Molnár Bálint, a Műegyetem Kommunikációs, PR és Marketing Csoportjának vezetője

Adásban: 2022.09.29.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió