A nap, amikor Michael Jackson először bemutatta a moonwalkot

Written by on 2020. 03. 25

Nehéz visszaemlékezni a Michael Jackson védjegyévé vált moonwalk előtti időkre. Minden idők egyik legegyedibb előadója 1983 márciusában, csillogó ruhában felöltözve, karrierje csúcsán mutatta be azt a mozdulatsort, ami végül a világ leghíresebb táncmozdulatává vált.

A Motown Records 1983 márciusában egy 25 éves jubileumi tv-filmet készített, melyben az akkori leghíresebb művészeiket szerették volna megjeleníteni. A Motown megkérte Michaelt, hogy hívja el a Jackson 5-ot előadni. Michael igent mondott rá, egy feltétellel: a Motown-klasszikusok eléneklése után szeretett volna egy szóló számot is előadni, egyedül. Amikor a Motownnál rábólintottak a kérésére, még egyáltalán nem sejthették, hogy az előadás, amit az énekes tervezett, bevonul majd a történelembe.

Miután a Jackson 5 fellépett, Michaelt testvérei egyedül hagyták a színpadon. Ami ezután következett, arra nincsenek szavak.

Az ikonikus fehér kesztyűjét először felvéve belekezdett az 1982-es Billie Jean c. számának éneklésébe. Performanszába beillesztett egy táncmozdulatot, melyet a közönség történelmi pillanatként élt meg: bemutatta a moonwalkot.

Alig egy perccel a szám vége előtt Michael a fizika törvényeit meghazudtolva úgy kezdett el hátrafelé csúszni, hogy mindenki számára úgy tűnt, előrefelé megy. A közönség ledermedt, de aligha tudhatták, hogy ez a mozdulat minden idők leghíresebb táncmozdulatává fog válni.

Ez a fellépés mérföldkőnek számított Michael karrierjében. Éppen akkor kijövő albuma, a Thriller a toplisták élére került, nyolc Grammy-t nyert és minden idők legtöbbet eladott albumának bizonyult. De ezzel a fellépésével Michael valami olyat is bizonyított, amit a díjak és az elismerések nem tudtak volna: az előadása által Michael egy Motown-énekesből ikonikus szóló-művésszé emelkedett.

A próbák alatt soha nem csinálta ezt a mozdulatot. Csak ott először, a színpadon. A csapatom csak úgy nézett, hogy ‘mi a fene volt ez?’”

– mondta Michael Jackson egyik hangmérnöke az előadás után. Miután a Motown-film megjelent, Michael egy különleges hívást kapott Fred Astaire-től, amiben a híres táncos, énekes és koreográfus elképesztő táncosnak nevezte Michaelt. A “pop királya” később Astair dicséretét a legnagyobb bóknak nevezte, amit valaha kapott életében.

Forrás

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió