A nők 18 évesen jutnak a csúcsra a társkeresőn, a férfiak 50 évesen

Written by on 2019. 02. 06

Hatalmas mennyiségű, új adatot gyűjtött egy amerikai online társkereső, hogy kiderítse, hogy mi tesz valakit kelendővé vagy hogy ki mire hajlandó azért, hogy elcsábítsa a leendő partnerét online. Ilyen jellegű kutatást hazánkban nem végeztek az internetes párkereső oldalak, de érdekes megnézni, hogy mire jutottak a szuperkontinensen.

Az online randevúk világa mindenféle lehet: egy olyan hely, ahol komoly kapcsolatok, házasságok szövődnek, egyéjszakás kalandok piaca, egy rémálom szerű, elutasítással és furcsa találkozásokkal kerített pokol – vagy, a legtöbb ember számára, ennek a háromnak az összessége. A szociológusoknak viszont az adatok paradicsoma.

A kutatás

A Scinece Advances című folyóirat egyik legújabb kutatásában a szakemberek olyan heteroszexuális társkeresőktől gyűjtöttek adatokat, akik Bostonban, New York City-ben és Chicago-ban éltek. Az adatokat 2014-ben vették fel, és azt vizsgálták, vajon milyen stratégiát dolgoznak ki az online kutatások során az emberek az ellenkező nem meghódítására.

Az adatok alapján egy „a kívánatosság kifejezett hierarchiája” rajzolódik ki, amely nagyjából egyformán néz ki mind a négy városban. Tehát az emberek nagyjából egyformán rangsorolják, ki mennyire kívánatos – legalább is az üzenetek száma alapján, melyet a személyek küldtek vagy fogadtak. Az emberek arra is jól ráéreztek, hol helyezhetik el saját magukat a vonzóság skáláján: általában annak küldték a legtöbb üzenetet, aki velük egy szinten tartózkodott.

Mitől lesz valaki vonzó?

A fizikai csáberő, az oktatás és a kor voltak a fő tényezők ebben – ami valljuk meg, nem túl meglepő. A nők és a férfiak között azonban hatalmas különbség volt, ha az életkort vesszük figyelembe.

„Az átlagos nő vonzereje 18 éves koruk körül zuhanni kezd és ez 60 éves korukig nem változik.” – mondja a kutató – „Férfiak esetében a kívánatosság 50 év körül tetőzik, majd fokozatosan esik vissza.”

„Az életkori görbe alakulása nagyon meglepett minket: nem csak azért, mert a nők vonzereje 18 éves korukban rögtön megtörik, hanem azért is, mert nagyon meredeken kezd zuhanni 65 éves korukig.” – mondta Elizabeth Bruch, a Michigani Egyetem szociológia professzora.

Az iskolázottság nagyon komoly szerepet játszott a társkeresés sikerességében, de ez megint csak különbözik a két nem esetében: a magasabb végzettség a férfiakat nagyobb mértékben vonzóvá tette, míg a nők csak az egyetemi – és nem ennél magasabb szintű, mondjuk doktori – végzettség eléréséig nyerhettek plusz vonzerőt a tanultsággal.

Az üzenetek hosszát tekintve az derült ki: mindegy, mennyi energiát fektettek azok megírásába. Egyedül a Seattle területén élő férfiak esetében volt kimutatható hatása annak, ha hosszabb üzenetet írtak.

„A legtöbb esetben nem számít, milyen hosszú egy üzenet. A legjobban viszont a nagyon rövid, 40-50 karakteres üzenetek teljesítettek, amelyek 21,22 százaléka kapott választ, még az átlagos válaszarány az összes üzenetre csak 19,20%. Ez viszont nem egy hatalmas növekedés. Szóval, nyugodtan szánjunk egy kis időt a fogalmazásra!”

A szakértők arra biztatják azokat, akik szeretnének a náluk kívánatosabb emberekkel ismerkedni, hogy ne adják fel a reményt.”

Kép: Freepik

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió